Поклонио милијарде, жели да умре сиромашан

Ко је америлчји милијардер Чак Фини (89) који се коначно потпуно опростио од свог богатства од осам милијарди долара о коме смо јуче писали на нашем порталу.

Његов добротворни фонд Atlantic потрошио је 16. септембра последња средства и свечано затворен. Бивши милијардер је сав новац поклонио потпуно добровољно, улазећи у историју као једини супербогаташ који се потпуно одрекао властитог богатства.

Он себе сматра ипак сматра срећним. Фини се родио у ирској сиромашној породици. Први новац је зарадио чистећи снег и продајући божоћне честитке. Дипломирао је на Универзитету Корнел у Њујорку.

Током студија је упознао Роберта Милера, с којим је 1960. основао компанију „Duty Free Shoppers“ која се ослањала на америчку војску која је масовно путовала у источну Азију 1960-их. Приходи војске у том периоду знатно су порасли и било јој је згодно да купују директно на америчким аеродромима.

На аеродрому Хонолулу 1962. године отворена је прва трговина без царина у Америци. Касније је ДФС успео да својим продавницама покрије широм Северне Америке, Европе и Азије. Тако су Фини, Милер и њихови партнери брзо постали милијардери.

Инспирација му је била књига „краља челика“ Ендрју Карнегија. Своју фондацију основао је 1982. године.

Сви њени добротворни програми били су строго анонимни. Он није желео да буде звезда и славан, више је волео тиху приватност.

Фини је помагао развој „потцењених регија“. Поред осталих, округу Лимерик у Ирској у којем су се родили његови преци, вијетнамског Да Нанга, аустралијског Квинсленда и Вестерн Капа у Јужној Африци.

Финијев филантропски мото је „Дај док си жив“. Многи амерички и европски милијардери завештали су велики део свог богатства у добротворне пројекте – али тек после смрти.

Велики милијардер-филантроп Ворен Бафет назвао је Финија својим учитељем. Буфет је 2014. рекао да је Фини поставио мерила за милијардере који су касније одлучили да своје богатство донирају у добротворне сврхе.

Фини је у добротворне сврхе дао укупно 8 милијарди долара. У образовне сврхе, не само у Сједињеним Државама, већ и широм света, потрошено је 3,7 милијарди долара.

Кристофер Оксли, председник и извршни директор “Атлантик филантрописа”, рекао је да Фини не држи предавања о својим ставовима другим члановима клуба супербогатих. Оксли је навео да Фини не би критиковао друге што не дају више, али би се питао чему то богатство ако ништа доброг неће урадити с њим.

„Али, упитао би их колико јахти или пара ципела су им заиста потребни“, навео је Чак Фини.

Оксли је рекао да би Фини охрабрио богаташе попут Джефа Безоса, оснивача “Амазона” и најбогатијег човека у свету са 186 милијарди долара, да “изаберу светски проблем и ту уложе своје богатство и умешају се”.

Иначе, Финија је утицао есеј Ендрјуа Карнегија “Јеванђеље богатства” из 1889, у којем се наводи да “милионер треба да буде повереник сиромашних”.

„Увек сам се саосећао са људима којима је било тешко у животу. А свет је пун људи који немају шта да једу“, рекао је Фини у ретком интервјуу 2010.

Фини је познат по скромном животу. Нема аутомобил ни кућу, и само један пар ципела. Лети економском класом, чак и ако су чланови његове породице или колеге у бизнис-класи у истом авиону. Оксли, који је радио за Финија више од 30 година, каже да је његов шеф једном покушао да живи луксузно, али да му није ишло.

„Имао је лепе куће и друге ствари. Покушао је, али то није било за њега. Не поседује некретнине нити ауто. Приче о његовој скромности су тачне. Он има сат “Касио” вредан 10 долара и своје папире носи у пластичној кеси. То је он. Тако му одговара, то је оно што Чак стварно јесте“, рекао је Оксли.

Раније је рекао да би волео да умре сиромашан. У последње време су приватне добротворне фондације у свету – често заслужено – мета критике. Јер, многе акумулирају десетине милијарди долара, али не журе да их поделе.

Милијардери и велике корпорације, иако нису технички власници тог новца, и даље га контролишу, а добротворне организације, између осталог, одличан су начин за остваривање солидних пореских олакшица.

Фини је показао да није из тог филма.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *