Preminuo Mustafa Nadarević

Poznati glumac Mustafa Nadarević preminuo je nakon duge borbe sa teškom bolešću u 77. godini. Bolovao je od karcinoma pluća, nedavno je otpušten iz bolnice i bio je u kući u Zagrebu, a kako su pisali mediji nije izlazio iz kuće zbog epidemiološke situacije.

Nadarević je u u januaru otkrio da mu je dijagnostikovan rak pluća, da bi u februaru stigle vesti kako se oseća bolje. Početkom marta Nadarević je stigao u Sarajevo zbog snimanja novih epizoda serije u kojoj tumači glavnu ulogu, koje je zbog pandemije koronavirusa prekinuto. Tad se vratio u Zagreb, a krajem marta rekao je kako se nalazi u bolnici.

„Još sam u bolnici. Ne znam kada ću izaći. Ne znam šta bih više rekao o svom stanju“, poručio je kratko za Avaz tada.

Rođen je 1943. godine, iako je živeo i radio u mnogim gradovima bivše Jugoslavije, najveći deo života proveo je u Zagrebu. Pozorišnu karijeru je započeo u Zagrebačkom kazalištu mladih, a 1969. godine postao je član Drame Hrvatskog narodnog pozorišta u tom gradu. Najpre je velike uloge dobio u pozorištu – Bogdan u „Hvarkinji“, Pomet u „Dundi Maroju“, Miletić u „Ostavci“, Leon u „Gospodi Glembajevima“ .

Njegov talenat ubrzo su prepoznali strani režiseri pa je dobio glavnu ulogu u predstavi „Lorenzacco“. Osim toga glumio je Sirana, Figara i M.P. Marfija u velikim predstavama. Filmsku karijeru započinje tek početkom osamdesetih godina u sporednim ulogama.

U filmu „Otac na službenom putu“ Emira Kusturice iz 1985. godine istakao se ulogom Zijaha. Zatim su usledili filmovi „Već viđeno“ Gorana Markovića iz 1987. godine, „Glembajevi“ Antuna Vrdoljaka iz 1988. godine, pa „Kuduz“, „Gluvi barut“, „Praznik u Sarajevu“, „Puška za uspavljivanje“, „Ničija zemlja“, „Gori vatra“, „Nafaka“ i mnogi drugi. Publiku ispred malih ekrana oduševio je ulogom Izeta Fazlinovića u seriji „Lud, zbunjen normalan“ koja je snimana od 2007. do 2016. godine.

Kao reditelj je debitovao 1992. godine sa predstavom „Let iznad kukavičjeg gnezda“, a nakon toga postavio je nekoliko velikih predstava – „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića, „Zabune“ Alana Ejkborna (Alan Ayckbourn) u Satiričnom kazalištu Kerempuh, „Hasanaginica“ Milana Ogrizovića u Hrvatskom naarodnom kazalištu i Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Godine 2012. oženio se dizajnerkom Slavicom Radović, koja je iste godine preminula – u 48. godini života. Iz prvog braka Mustafa je imao ćerku Nađu, a iz drugog braka ćerku Nanu i sina Ašu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *