Sramno: Tesla na hrvatskom evru od 10 centi

Na svim kovanicama hrvatskog evra podloga će biti „šahovnica“, mapa Hrvatske će biti na novčiću od dva evra, kuna na kovanici od jednog evra, Nikola Tesla na 50, 20 i 10 centi, a motiv glagoljice će biti na kovanicama od pet, dva i jednog centa, odlučeno je na sastanku Nacionalnog veća za uvođenje evra u Hrvatsku, prenosi index.hr.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić je, komentarišći uticaj koji će uvođenja evra imati na cene i plate, rekao da se do sada pokazalo da je u svim zemljama nakon uvođenja evra „standard porastao, odnosno, da su plate rasle brže nego cene“.

„Nema nikakvog razloga da se ne očekuje, ako je u svim članicama bilo tako, da tako ne bude i u Hrvatskoj“, dodao je on.

Prosečna plata će, kako je naveo, rasti u zavisnosti od produktivnosti i uspeha ekonomija, a da bi se dala ocena o rastu zarada potrebno je, po njegovom mišljenju, da prođe pet godina od uvođenja evra.

Očekuje da će s uvođenjem evra doći i do porasta cena, a kako bi se to kontrolisalo biće uspostavljeni određeni mehanizmi:

„Prvenstveno transparentnost. Ono što će se zahtevati je da svi objavljuju cene i u kunama i u evrima šest meseci pre uvođenja i nakon uvođenja evra… što će pomoći ljudima da vide transparentno cene i da u trenutku same konverzije koja će biti 1:1 neko ne iskoristi taj trenutak da promeni cene“, rekao je Vujčić.

U prvim rekacijama srpski narod osiđuje ovaj potez hrvatskih vlasti, smatra ga sramnim i uvredljivim za lik i delo genijalnog Srbina, koga Hrvati i dalje svojataju kao svog naučnika, ali dajući mu mesto na najmanje vrednim kovanicama evra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *