Preko interneta “vaspitavaju” roditelje iz celog sveta

U trenutku kad se one uključe uživo preko interneta iz svojih kancelarija u Beogradu i Novom Sadu, s druge strane, kraj svojih računara očekuju ih roditelji iz Srbije, zemalja bivše Jugoslavije, Austrije, Nemačke, Italije, Francuske, ali i udaljenijih država poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Australije i Sjedinjenih Američkih Država.

Tada počinje vebinar, predavanje koje se gleda preko interneta, najčešće od kuće na računaru, tabletu ili telefonu, a za koje mame i tate ne moraju da se spremaju, šminkaju, organizuju čuvanje deteta i traže parking. To je kao da gledate edukativni film, postavljate pitanja preko četa, nisu vam potrebni kamera i mikrofon, a možete da pozovete i druge članove porodice da vam se pridruže ili da ga pogledate kasnije kao video-predavanje.

Pionirke u ovom poslu kod nas Dragana Aleksić, porodični konsultant iz Beograda i Sanja Rista Popić, pedagoškinja iz Novog Sada. One utiru put novom načinu prenošenja znanja roditeljima dece uzrasta do sedam godina. Mada ranije nisu razmišljale da će se baviti internetom, sada kažu da to nije tako teško, već interesantno, zanimljivo i da zahteva konstantno učenje. Jedan od motoa, tačnije Sanjina deviza je „Nemoj koristiti sveću ako postoji struja”.

Upoznale su se 2016. godine i to putem fejsbuk grupe „Hrabri roditelji koji žele da vaspitavaju svoje dete bez batina i kazni”, koju Sanja uređuje, a gde je Dragana delila svoje objave u vezi sa njenim autorskim radionicama za roditelje „Umetnost komunikacije sa decom”, koje su se tada održavale samo u Beogradu. Kada je jedna od članica grupe pitala kada će doći u Novi Sad, Sanja se uključila odgovorom da bi to bilo lepo organizovati, pa su ubrzo razmenile kontakt i lako otpočele saradnju.

– Obe imamo sličan sistem vrednosti, pristup u radu, a svaka je za sebe već radila edukacije za roditelje. Zajedno smo samo obogatile ovaj pristup i sadržaj podigle na viši nivo. Prepoznale smo potrebu današnjih roditelja i pripremile im koristan sadržaj na razne teme – seća se Dragana.

Predavanja su prvih godinu dana držale uživo u Beogradu i u Novom Sadu, a na ideju da sve „presele“ na internet došle su jer im je veliki broj roditelja iz drugih gradova slao poruke i mejlove sa istim pitanjem – „Kada ćete doći u naš grad?“ S obzirom na to da bi to bilo prilično iscrpljujuće za ove dve mame, našle su drugo rešenje kako da svima budu dostupne, ne samo u Srbiji  već i u regionu, pa i šire – preko interneta!

– Možda mame žive u različitim krajevima sveta, ali ih muče slični izazovi sa malom decom. Najviše ih interesuju teme koje se odnose na uspostavljanje autoriteta, granica, rivaliteta među braćom i sestrama, podsticanja motivacije, razvijanja samopouzdanja, kao i izlaženja na kraj sa razvojnim fazama koje umeju da budu izazovne – ispoljavanje dečjeg besa, pojava straha, period negacije (kada dete za sve govori „ne“) – kaže Sanja.

– Roditelji se osećaju usamljeno, misle da se samo njima to dešava, a zapravo muči sve mame i tate. A još kada žive u drugoj zemlji, daleko od svojih roditelja i prijatelja, čini im se da je njihov problem nerešiv. Na sreću, to je daleko od istine. Roditelji su rado prihvatili naš pristup ovim temama jer imamo iskustvo, pre svega kao mame, i možemo da ih razumemo, da damo predloge i ideje kako nešto može da se radi i kaže drugačije i da odmah da rezultat, bez kritičkog i osuđujućeg stava koji je danas sveprisutan. Naša predavanja bazirana su na NLP i koučing principima efikasne komunikacije, a pristup u radu podrazumeva autoritativno roditeljstvo bez batina i kazni, primenu asertivnih, nenasilnih pristupa vaspitanju. To roditeljima omogućava da se zaista oslone na svoj roditeljski instinkt, bez osećaja da ih neko osuđuje, pritiska, kritikuje i navodi da rade „protiv sebe i deteta“ – objašnjava Dragana.

Sanja je majka tri devojčice od 4, 6, i 8 godina, dok Draganin sin ima 22 godine. Sanjina deca su mala, pa se ona nada da će se jednog dana, ako budu htela, možda uključiti u posao, a Draganin sin dobro se razume u društvene mreže, pa kad god treba održi mami ubrzan kurs.

Sada se više viđaju u stvarnom životu nego na početku, jer je Dragana zbog konsultacija i individualnih koučing sesija svake nedelje u Novom Sadu, pa to vreme iskoriste i za sastanke, planove, pripremu tema, snimanje predavanja… A svakog dana su i u online kontaktu za sve što treba u međuvremenu da reše i dogovore.

Otkrile su mi da je najposećeniji bio vebinar „Osnove efikasne komunikacije sa decom – kako da te dete razume i posluša“, koji predstavlja bazu za dobro sporazumevanje između roditelja i dece. Po interesovanju roditelja slede teme prilagođavanja deteta na vrtić i rivalitet između dece u porodici.Dragana i Sanja dobijaju nove ideje zahvaljujući roditeljima koji im svakodnevno pišu o svojim nedoumicama i problemima sa kojima se susreću u vaspitanju.

TEKST: Nenad Blagojevic, www.pricesadusom.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *