Предшколска настава и за 46 деце из друштвено осетљивих група

Пројекат Владе Србије и општине Велика Плана

Пише: Душан Марић

Министарство просвете, науке и технолошког развоја издвојило је 5.200.000 динара за предшколско васпитање и образовање деце из такозваних осетљивих друштвених група у општини Велика Плана.

-Обухваћена су ромска деца, деца из хранитељских породица, деца која су инвалиди или имају сметње у развоју, као што је говорна мана и слично – каже Соња Павловић, један од руководилаца пројекта.

Опис није доступан.Поред министарства, у пројекту под називом Инклузивно предшколско васпитање и образовање учествују Црвени крст, предшколска установа „Дечије царство“ и општина, која је на име учешћа издвојила 253.440 динара.

-Успели смо да окупимо 46 деце, старости од три до пет и по година и да за њих организујемо предшколску наставу. Захваљујући добијеним средствима, за рад са децом ангажовали смо једног дефектолога логопеда и једну васпитачицу – објашњава Павловићева.

Деца су подељена у две васпитне групе, једну у Великој Плани, другу у Милошевцу, селу у којем се налази седиште центра за породични смештај напуштене деце.

-Рад са децом организован је у нашим просторијама и траје по три сата. С обзиром да се настава одвија на два одвојена места и у поподневним часовима, за рад са децом ангажовали смо и наше васпитаче. У питању је леп и хуман пројекат – каже Марија Старчевић, директор вртића.

Соња Павловић истиче да је због заштитних мера ради спречавања ширења епидемије короне настава тренутно ограничена на 24 деце.

-Међутим, сва деца остају у пројекту. И чим то епидемиолошка ситуација дозволи, поново ћемо их све укључити у наставу. Све са циљем да што више помогнемо деци и њиховим родитељима, да им помогнемо да се кад пођу у школу лакше уклопе у колектив. Да стекну лепе навике и у понашању и у учењу. И сутра постану корисни чланови нашег друштва.

Пројекат се финансира средствима које је држава добила зајмом од Светске банке, трајаће до новембра 2023. године а осим Велике Плане спроводи се у још 33 општине.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *