Grad turista u Egejskom moru

Stari Alonisos ili Chora je primer kako je za potrebe turizma moguće od starog grčkog gradića na ostrvu u Egejskom moru, porušenog u zemljotreu 1965. godine napraviti svetsku atrakciju.

Chora je nekada bila glavni grad ostrva Alonisos i to na vrh brda. Tako je pozicioniran da bi se stanovništvo odbranilo od pirata koji su nekada periodično napadali ostrvo. Posle zemljotresa Vojna hunta prinudno je iselila svo stanovištvo. Dvadesetak godina kasnije Vlada Grčke je zainteresovanima dala besplatno urušene kuće i kredite zs obnovu. Tako je na Chora obnovljeno preko 430 objekata koji su bili pod zaštitom kao kulturno istorijska dobra. Tu su i tri preleps pravoslavna hrama, stara tvrdjava, kula Castro….

Слика може припадати 1 особа и у затвореном
S obzirom da su današnji stanovnici Chore uglavnom turisti, ovaj gradić je zimi potpuno pust. Ono što bismo svakako napomenuli je da Chora danas izgleda mnogo lepše nego nekada. Bogato stanovništvo koje se tu nastanilo je pokrpilo kamene kuće razorene i oštećene od zemljotresa, doterali ih do savršenstva. Takođe, popločali su ulice, tako da hodanje ovim ulicama sa autentičnim šarmom za mnoge turiste predstavlja izazov.
Слика може припадати 1 особа, стоји и небо
Na najvišoj tački Chore ima nekoliko malih trgova, taverni i barova a moramo napomenuti i da se pruža jedan od najlepših pogleda u Grčkoj.
Chora je i ovog juna puna turista iz celog sveta, i pokazuje kako se uz poštovanje tradicije može dobro zaraditi.

Koliko se na starom Alonisosu (Chori) poštuje tradicija pokazuju i natpisi iznad prodsvnica i drugih objekata. Sve firme su ispisane i naslikane ručno. Grci vole jarke boje što se vidi po ovim reklsmnim natpisima.

Слика може припадати цвет и напољу

Zabeležio: Predrag Savić, advokat i pisac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *