Čovečja ribica se nije pomerila sedam godina

Čovečja ribica je vodozemac koji živi samo na području Dinarida. Obitava u podzemnim vodama krškog reljefa Slovenije, Hrvatske, BiH i Crne Gore. Ne kreću se mnogo, ali jedna je „rekorder“.

Ova životinja prilagodila se životu u potpunom mraku: ima bledu kožu i nema razvijene oči. Može da živi decenijama, a ponekad čak i do stotinu godina.

„Samo sede i ništa ne rade“, rekao je Đerđeli Balaš sa Univerziteta Eotvos Lorand u Budimpešti za čovečje ribice koje žive u Evropi.

Do sada su naučnici većinom proučavali primerke u zatočeništvu, jer način života ovih vodozemaca otežava praćenje u prirodnim uslovima. Ipak, Balaš i njegove kolege uspeli su da naprave jedno od prvih dugotrajnijih istraživanja čovečjih ribica u divljini, prenosi Indeks.

Pratili su primerke koji žive u pećini Vruljak 1, u BiH. Između 2010. i 2018. godine više puta su odlazili u pećinu i označavali čovečje ribice ubrizgavajući im u repne peraje jedinstveni crni pigment. Svaki put kada bi ponovo došli u pećinu, pogledali su gde se nalaze označeni primerci. Sveukupno, pratili su 19 čovečjih ribica.

Većina njih se pomerila sa svoje prvobitne pozicije za manje od 10 metara godišnje, a prosek je bio oko 5 metara za godinu dana. Najaktivnija jedinka pomerila se čitavih 38 metara u 230 dana. Ipak, najveći introvert među čovečjim ribicama ostao je na istom mestu 2569 dana, odnosno više od sedam godina.

„Moguće je da su čovečje ribice ipak aktivnije nego što smo to mi zabeležili, jer nismo mogli da pratimo njihove svakodnevne aktivnosti. Možda su se kretale ukrug ili unutar vrlo ograničenog područja“, rekao je Balašov kolega Gabor Herčeg.

Naučnici smatraju da ovakav neaktivan način života ima smisla za čovečje ribice. One su grabežljivci koji koriste strategiju „sedi i čekaj“, objašnjava Balaš.

„Njihov plen su mali rakovi, koji se retko pojavljuju. Čovečje ribice štede energiju tako što mirno sede i usporavaju metabolizam dok se plen ne približi. Mogu na ovaj način bez hrane preživeti godinama“, dodao je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *