Порука расејању: Не заборавите отаџбину!

Патријарх српски Иринеј Иринеј (Гавриловић) и сви епископи Српске православне цркве упутили су традиционалну Божићну посланицу у којој се позивају верници у расејању да према свима увек и на сваком месту показују љубав на делу. У обраћању „духовној деци у расејању од Америке до Азије, од Европе до Аустралије“ верници се позивају да буду милостиви, да не суде и не осуђују, да праштају и помажу једни другима.

-Увек имајте на уму речи Христове: “Неће свако ко ми говори: Господе, Господе, ући у Царство небеско но ко твори вољу Оца мојега који је на небесима”. Будите савесни и одговорни грађани земаља које су вам пружиле дом, молите се за градове у којима живите јер ће у њиховом добру и вама добро бити, али никада не заборавите своју веру, језик и отаџбину, земљу ваших предака, натопљену крвљу мученика – наводи се у посланици патријарх Иринеја.

Посебна брига у посланици је истакнута за српски народ на Косову и Метохији коме се, како се наводи, одузима чак и основно право на живот достојан човека и слобода која у лажној држави Косово није могућа.

-Свакодневно слушамо о напретку и развоју људског друштва и о посебној бризи за људска права. Међутим, док ми, као и народи који нас окружују, имамо право на различите животне изборе, нашој браћи на Косову и Метохији одузимају чак и основно право на живот достојан човека. Зато сматрамо да је један од битних предуслова за решење проблема на Косову и Метохији изградња друштва заснованог на владавини права, у коме људи различитог порекла могу да живе у миру, уз пуну заштиту и поштовање свачијег верског, културног и народног идентитета. Говорити о трајнијем решењу проблема на Косову и Метохији без уважавања ових предуслова значило би прихватити ратно и поратно етничко чишћење и отимачину као свршен чин и одбацити све вредности на којима, бар начелно, почива хришћанска Европа, али и читав свет – оценио је патријарх Иринеј.

Поглавар СПЦ даље наводи да за српски народ на КиМ ништа више не траже од онога што су спремни да пружимо и пружамо свим народима који живе у српској покрајини и другим крајевима Србије.

Патријар се у посланици осврнуо и на „варварско лишавање српског народа на Косову и у Метохији намирница, лекова и других ствари неопходних за живот увођењем већ злогласних „такси”, сталне претње, хапшења и много шта друго, а најновије је оснивање такозване косовске војске, у циљу даљег застрашивања и коначног изгона свих Срба, како оних јужно од Ибра тако и оних северно од те српске реке.

-Поново истичемо да је за нас питање Косова и Метохије, између осталог, питање опстанка нашег народа, свештенства, монаштва и, нарочито, наших древних светиња, без којих не бисмо били оно што јесмо. Наше светиње нису само културно-историјски споменици већ имају дубљи смисао постојања, првенствено као места литургијског сабирања нашег народа, и то не само оног са Косова и Метохије већ и из свих крајева Србије и света где Срби живе – истакао је српски патријарх.

Честитајући верницима Божић и указујући на значај овог најрадоснијег хришћанског празника, патријарх је позвао и на помирење на просторима бивше Југославије и стим у вези додао да је једнини начин да се ослободимо робовања прошлости и дневно-политичким интересима праштање и помирење на које позивамо све народе са којима смо некада живели у једној држави.

Вернике СПЦ позвао је на међусобно разумевање, љубав и праштање, опомињући их да се чувају тешких и неопрезно изговорених речи, имајући на уму да друштвено окружење у коме живимо стварамо управо речима.

-Блага реч лечи, груба реч повређује, а ране од речи често грубље и од физичких рана. Уколико видимо да нам ближњи наноси неправду, поступимо по јеванђелском начелу, разговарајмо са њим, чинећи све што је у нашој моћи да добијемо брата свога – истиче се у патријарховој посланици.

Поглавар СПЦ позвао је браћу и сестре у Македонији који су у расколу да, у духу Хистове љубави, схвате да је аутокефалија искључиво црквена институција и да она треба да допринеси напретку и учвршћивању јединства међу помесним Православним Црквама. Исти позив упутио је и онима који говоре о некаквој ’Црногорској цркви ’.

Погледајте и послашајте комплетну Божићну посланицу патријарха Павла и епископа СПЦ:

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *