И Срби из Данске за Васкрс не могу у завичај

Пише: Здравко Елез

Амбасада Републике Србије у Краљевини Данској позвала је српске држављане у овој држави да због епидемије коронавируса одложе сва планирана путовања.  Много наших грађана планирало је да проведе ускршње празнике у отаџбини али и ако се одлуче на тај ризичан корак морају да знају да ће при повратку и уласку у Данску добити обавезујуће решење о самоизолацији у трајању од 28, односно 14 дана у зависности из које земље долазе.

Држављанима Републике Србије који буду из Краљевине Данске дошли у Србију такође ће се одредити мера стављања под здравствени надзор у трајању од 14 дана, односно излолација у кућним условима.

Истовремно наша Амбасада је саопштила да ће у цељу сузбијања ширења вируса COVID-19, Конзуларно одељење у Копенхагену ограничити рад са странкама и свести их само на хитне и неодложне случајеве. Рад на пословима биометријске аквизиције, подношење захтева за нови пасош и уручивање израђених путних исправа, такође се ограничава на хитне и неодложне случајеве.

Амбасада је замолила све наше грађане у ДАнској да у хитним случајевима најаве свој долазак у Конзуларно одељење Амбасаде и контактирају ово дипломатско-конзуларно представништво путем мејлова: consul@city.dk   konzulat.kopenhagen@mfa.rs   и  embassy.copenhagen@mfa.rs и на бројеве телефона: +45 3910-0846   и   +45 3929-7161

На интернет страници Амбасаде грађанима ће бити доступне дневно ажуриране вести у вези са свим питањима која произилазе из новонастале ситуације проглашене светске пандемије COVID-19.

Иначе, Данска, земља рада, реда и закона такође има велике проблеме у обуздавању коронавируса. Људи у овој острвској држави су познати као дисциплиновани, поштују препоруке власти, али све је више оболелих.

Како је саопштило Министарство здравља тај број се попео на скоро девет стотина, а оно што посебно брине што је дошло до наглог скока хоспитализованих пацијената и оних који су прикључени на апарате. До данас поподне у болницу је смештено 62 Данаца, а четири пацијента су умрла. Реч је о старим лицима са више од 80 година, а најновија жртва коронавируса је 92-годишњак из Архуса.

Министар здравља Магнус Хеунике изјавио је да је епидемија у пуном замаху и ако се овако настави ситуација ће постати критична за дански здравствени систем. Због тога су мобилисани студенти медицине, који ће радити као медицинске сестре. То ће, како је речено, ослободити више ресурса и повећати број здравствених радника способних да оболеле прикључе на респираторе.

Вирус у Данску дошао је из Аустрије и Италије, где је доста Данаца проводило свој зимски одмор. Међу становништвом нема приметне панике, а у Копенхагену је данас забележено да се људи са својих тераса подржавају песмом. Снабдевеност у радњама је добра и после почетне помаме за тоалетним папиром, дезинфекционим средствима и основним животним намирницама, сада нема гужви у маркетима.

Најдебљи крај у финасијском смислу извукли су власници ресторана, кафића, хотела, који су морали да затворе објекте. Они су највили отпуштање радне снаге, али данске власти брзо су реаговале и постигле договор са послодавцима да финасирају три четвртине примања запослених, како не би људи изгубикли посао.

Затворене су све јавне уставове, школе, факултети, отказани сви спортски и културни догађаји, а занимљиво је да је само отворен за посетиоце зоолошки врт уз образложење да је то велики и отворен простор и да у њему не прети опасност од заразе. Забрањена путовања и уласци у Данску осим Данцима који се враћају са путовања и странцима, који имају данске боравишне и радне дозволе. Отказани су готово сви летови према овој земљи, па је тако јуче и  ЕР Србија отказала редовни лет за Копенхаген и тако ће вероватно бити све док не престане опасност од ширења заразе и престанка епидемије.

Када ће то бити овде нико са сигурношћу не може да каже, али овдашњи епидемиолози верују да ће то потрајати до краја априла, када очекују да ће проћи опасност од коронавируса.

Јуче поподне прошетали смо Копенхагеном и насељем Остербро, поред садиона Паркен и великог градског парка у коме је било пуно људи са децом, која су се на спортским теренима играла, као да се ништа не дешава. У суботу смо прошли шеталиштем поред мора у Нортхауну где је такође било пуно шетача. У главном граду Данске све мирише на пролеће, трешње су процветале, дан је знатно дужи, али радост овом годишњем добу и лету, која се овде с нестрпљењем очекују, помутила је зараза која је погодила целу Европу и свет.

Насловна фотографија: У Универзитетској болници Роскилд Данци могу да се тестирају на коронавирус без уласка у болницу/ Фото: Jacob Bagge Jensen – TV2 ØST

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *