Попис становништва и за дијаспору

Попис становништва биће реализован од 1. до 31. октобра, а обухватиће и држављане Србије који живе у дијаспори, каже директор Републичког завода за статистику Миладин Kовачевић.

Попис држављана Србије у дијаспори обавиће се или преко сродника који живе у Србији, или путем упитника на посебној интернет страници.

„Постоји опција да се сродници који живе у Србији питају ко је од њихових чланова одсутан из земље, било да је то у трајању од годину дана или дуже. Ако особе немају сроднике у Србији, постојаће посебна интернет страница са упитником, у којој ће сви који живе ван Србије моћи да уносе своје податке“, појаснио је Kовачевић за Тањуг.

По први пут ће се у Србији у попису становништва користити електронски упитници, док ће прелиминарни резултати пописа бити објављени 30. новембра, а коначни од априла 2023. до краја маја 2024. године.

Метод пописа је традиционални, што значи да пописивачи иду од врата до врата и методом интервјуа од грађана прикупљају податке које уносе у електронске обрасце помоћу лаптопова, а не у папирне обрасце како је то било раније.

Попис становништва, као ни прошли пут, неће бити спроведен на територији Kосова и Метохије, рекао је Kовачевић.

Трошкови пописа износе око пет евра по становнику, део средстава обезбеђен је из буџета Србије, а део из буџета Европске комисије. Од петка, 22. јула сви заинтересовани моћи ће да се пријаве као кандидати за пописиваче за попис становништва.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *