Policija ispituje krađe na crnogorskim izborima

Konačno, zahvaljujući apelu iz Tivta, izborni inženjering u Crnoj Gori na meti Sektora za borbu protiv kriminala

Piše: Predrag Savić, advokat i pisac

Možda Crna Gora i dočeka dan kada će izbori u njoj biti praznik demokratije, kada će slobodno izražena volja birača biti odlučujuići faktor,  a policija garant tih sloboda i vladavine prava!

Znam da ovim u trenucima, kada se obelodanju dokazi o DPS izbornom inžinjeringu  u Podgorici i Bijelom polju, kada nema ni naznaka reforme izbornog zakonodavstva i sređivanja izbornih spiskovam niti efikasne borbe protiv izbornog turizma, ova konstatacija  predstavlja  više od utopije!

Ipak, postoji jedna jedina mala ohrabrujuća činjenica u tom izbornom  galimatijasu, u kom stradaju ljudska prava i slobode  i pravna država! Ohrabrujuća je reakcija Uprave Policije.

Direkor Uprave policije Zoran Brđanin i Glavni policijski inpekotr Petar Krstajić, bez odlaganja dodelili su  na postupanje  Sektoru za borbu protiv kriminala pismo tivatske koalcije „Narod pobeđuje“ upereno protiv izbornog inžinjeringa.

Koalicija „Narod pobeđuje“  i  deo crnogorske javnosti  očekuje da će Sektor za borbu protiv kriminala Uprave policije Crne Gore  sprovesti brze i efisne postupke i mere iz svoje nadležnosti sa ciljem da se  rasvetle krivična dela orgnanizovane grupe oko Opštinskog izbornog  štaba DPS, koja je zloupotrebljavajući  čak i policijske  i druge državne resurse , počinilia više krivičnih dela protiv izbornih prava tokom izbora u avgustu 2020. godine.

Posle  serije tekstova u dnevnom listu „Vjesti“ u kojima je obelodanjneno protipravno anagažovanje policijskih i drugih državnih službenika radi obezbeđenja sigurnih glasova i nezakonitog uticaja na biračko telo, Koalicija „Narod pobeđuje“  uputila je pismo nadležnima i sa apelom da se zaštiti neutralnost i operativna nezavisnost Policije,  kao osnov svake pravne države i zaštite ljudskih sloboda i prava.

Iz ove tivatske koalicije poručuju da  ih raduje  činjenica da je u Upravi policije, došlo do bitnih  promena i što je konačno u prvi plan izbilo nastojanje da Policija   u svom radu bude politički i ideološki neutralna, da se u njemnom radu poštuju  zakonistost i ustavnost . Ovo predstavlja  ohrabrenje na putu ka uspostavljanju vladavine prava i pravne države, jer se izborni inžinjnering DPS identičan ovom tivatskom primenjuje se  i pred aktuelne lokalne izbore, o čemu svedoče  sveže otkriveni dokazi u Podgorici (Koniku)   i Bjelom polju (Sutivanu)!

Željko Komnenović, lider Koalicije „Narod pobeđuje“, kaže da su pisma koju su uputili na više domaćih i međunarodnih adresa  motivisana željom da se spreče slična protivpravna postupanja, zloupotrebe  i nezakonitote delatnosti kojima se sistematski i decenijama na svim niovoima krše  prava građana i prekraja izborna volja.

Ustavom, izbornim  i krivičnim zakonodavstvom propisana je zaštita izbornog  prava, sa ciljem da se obezbedi demokratska priroda pravog poretka, zaštite temljne vrednosti pravne države i istovremeno pruži  preko neophodna garancija slobodama i pravima građana. Zato je neophodno da se  istraže  sva nezakonita delovanja na volju birača, preko zaposlenih u Ministarstvu untrašnjih poslova. Iz  razloga što je, na    taj organizovan način, vršena povreda slobode opredeljenja pri glasanju.

Objavljeni dokazi nesumljivo ukazuju da je upravo preko policije, ali komunulanih predzeća i opštinske uprave vršen nezakonit i protivpravan uticaj na veliki broj birača da se glasa za jednu političku opciju, tj. za DPS kandidate! Takvo ponašanje, naročito, policajaca  podleže i pod krivičnu odgovornost, jer  zakonodavac u  članu  186. Krivičnog zakonima propisao krivično delo povrede slobode opredeljenja pri glasanju. Za ovu delo moće se izreći i kazna zatvora do tri godine, a za kvalifikovani oblik krivičnog dela iz stava 2 člana 186 zaprećena je kazna do pet godina.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *