Podvig čikaških mladića na moto-krosu za svetinje

U poslednje vreme često slušamo priče o tome kako mladima koje sudbina odvede preko granice, daleko od otadžbine, ništa nije sveto, kako ne drže do tradicije, zaboravljaju ko su i šta su…

Da nije baš tako govori i primer četvorice momaka-junaka koji, istina, ne pašu sablje i ne jašu konje, već moćne mašine na dva točka i dosta kubika, sa kojima planiraju da ostvare nesvakidašnji podvig.

Boban, Nemanja, Mirko i Nikola, članovi udruženja srpskih bajkera koje sebe naziva “Čikaškom motorizovanom brigadom“, okupili su se na Vidovdan u pravoslavnom hramu Svetog Stefana Dečanskog u Čikagu, kako bi od oca Aleksandra Petrovića primili blagoslov za daleki put dug čitavih 4.000 milja, tokom koga će proći kroz više američkih država, a okončati ga na drugi veliki pravoslavni praznik – Petrovdan.

Razlog za ovo nesvakidašnje putovanje četvorice mladih bajkera jeste želja da podrže spski narod u Crnoj Gori koji se svakodnevno bori za odbranu vekovnih svetinja od tamošnjeg režima Mila Đukanovića.

-Zbog globalih dešavanja i epidemije trenutno nismo u mogućnosti da svojim prisustvom damo podršku našoj braći i sestrama u odbrani svetinja, pa smo odlučili da na ovaj način damo svoj doprinos njihovoj borbi. Pričestili smo se na Vidovdan, kao nekad pred boj naši slavni preci na Gazimestanu. Posle liturgije krenuli smo u našu malu bitku. Vozićemo od Čikaga do Denvera, odatle do nacionalnog parka Jelouston, pa Teton vilidža, Džeksona, a onda dalje ptreko Brus Kanjona, Kenjonlenda, Vajt Rivera odakle se vraćamo za Denver sa namjerom da se za Petrovdan vratimo na polaznu tačku u Čikagu, poručuje Podgoričanin Boban Mijović (27), čijim venama teče krv slavnog plemena Kuči, a koji već 5 godina živi u Čikagu.

A u ekipi, pored njega, delije iz svih srpskih zemalja…Nemanja Kežić (27) je iz Mrkonjić grada u Republici Srpskoj, već 4 godine živi i radi u Čikagu. Mirko Tomašević (25) je rođeni Sremac, iz sela Grgurevci kraj Mitrovice, inače je student bogoslovije u Libertvilu. Primorac iz Bara, Nikola Jovanović (26), tek je dve godine u Americi, ali je odlučio sa drugarima da krene u ovu avanturu i iskušenje.

Njih četvorica primila su na veliki srpski praznik blagoslov od oca Aleksandra Patrovića, a prisutni vernici u crkvi Stefana Dečanskog su im poželeli srećan put …

-Blagosloveni da ste, uz želju da se po povratku ponovo okupimo na svetoj liturgiji i zajedno zablagodarimo Bogu. Ovim poduhvatom Vas četvorica, u ime cele srpske pravoslavne zajednice u Čikagu, mirnim putem izražavate svoje negodovanje i nezadovoljstvo zbog stanja u Crnoj Gori, izazvano donošenjem kontroverznog zakona o slobodi veroispovesti u toj zemlji, a s druge strane pružate snažnu moralnu podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori da ostane nepokolebljiva u odbrani svojih drevnih svetinja, istakao je otac Aleksandar ispraćajući na put svoje parohijane.

Hrabra četvorka se prekrstila, pomolila i krenula na put koji bi trebao da potraje punih 15 dana i okonča se 12.jula, na Petrovdan. Pre nego što su, mesto vranaca, zajahali opake mašine, imali su još nešto da poruče:

-Želimo da poručimo braći u Crnoj Gori da budu istrajni u borbi i da nikad ne klonu duhom, jer se bore za ono što su naši preci sagradili i sačuvali vjekovima, da budu, a i mi s njima, dostojni slavnih srpskih predaka. Nadamo se da će Bog urazumiti diktatorski režim i njegove sluge da povuku sramni zakon, te da će i oni shvatiti da je zemaljsko za malena carstvo, da će se pokajati i zajedno sa narodom izađi na litije i tako “kupiti karte” za carstvo nebesko. A, do tad poruka za sve njih:

-Ne damo svetinje i dogodine u Prizrenu! – poručuju u jedan glas Boban, Nemanja, Mirko i Nikola.

Srećno momci, i vidimo se za Petrovdan u Čikagu!

*Serbian Times će redovno izveštavati o putu koji će četiri mladića preći u naredne dve nedelje, sve do njihovog povratka u Čikago. Očekujemo njihove izveštaje i fotografije koje će usput snimiti…

Izvor: Serbian Times/Antonije Kovačević/ Foto: Privatna arhiva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *