Podstanar gazdi dao bubreg i deo jetre

Nikola Subašić (26) donirao je svom prijatelju Luki Vasiljeviću (25) bubreg i deo jetre i tako mu spasao život. Ova priča o Nikoli i Luki se tek nedavno pojavila u medijima, iako se se sve odigralo u julu i novembru prošle godine.

Istina je da hrabri Nikola, koji je svom prijatelju Luki donirao bubreg i skoro 70 odsto jetre, nije želeo da se time hvali u javnosti. To je za njega, kako je rekao novinarki, bila logična odluka. Zašto nekom ne bih spasao život, ako to mogu!

Sve je počelo 2017. godine kada je Luki iz Beograda dijagnostikovana ciroza jetre, bubrezi su počeli da otkazuju zbog urođenog nedostatka enzima Alfa 1 antitripsina. U 23-oj godini njegov život se sveo na dijalizu. Nikola, koji je inače sa bratom živeo kao podstanar u Lukinoj kući, u to vreme je preko Omladinske zadruge radio u Zemunskoj bolnici, pa je svakog dana gledao borbu svog prijatelja.

Jedina nada za Lukin oporavak bila je transplantacija bubrega i jetre. Roditelji zbog različitih krvnih grupa nisu mogli da budu donori, baš kao ni Lukina sestričina koja se javila iz Egipta, Lukina učiteljica i dva druga Stefan Ćorović i Stefan Ilić. Tad kreće priča o Nikoli, momku iz Glamoča koji je u Beograd došao trbuhom za kruhom. Oca je izgubio, dok majka, sestra i dva brata žive u Banjaluci. Radeći u bolnici, svakodnevno je gledao svog zabrinutog i utučenog druga kako sve manje ima vremena za bilo šta drugo osim za dijalizu.

Bez premišljanja podvrgnuo se testovima koji su pokazali kompatibilnost, tako da je Nikola odmah saopštio Luki da će mu donirati i bubreg i pola jetre. Majka ga je oduvek učila da prihvati odgovornost za svoje odluke, bilo da se pokažu kao dobre ili loše.

“Znao sam da donosim dobru odluku i bio sam spreman da preuzmem svu odgovornost. U pitanju je bio život mog druga i za mene nije bilo druge opcije”, rekao je Nikola, iako su ga doktori upozorili da jedan od hiljadu donora umre.

Za Luku su prognoze bile gore, jedan od deset pacijenata umre nakon transplantacije. Međutim, ni Nikola ni Luka nisu odustali, već su verovali u najbolje. Transplantacija je obavljena u turskoj bolnici gde su se svi čudili Nikolinoj hrabrosti, jer do tada niko nije donirao oba organa a da nije bio u srodstvu sa pacijentom. Troškove transplantacije u iznosu od 120 hiljada evra pokrilo je Ministarstvo zdravlja.

Budući da je Nikolina jetra bila manja nego na snimku, morali su da uzmu više od polovine (70 odsto), tako da se zbog opravka čekalo nekoliko meseci da bi se obavila i transplantacija bubrega urađena u novembru 2018. Drugovi su se vratili u Beograd krajem decembra. Lukini roditelji planiraju da podignu kredit, otvore firmu i Nikolu postave na mesto direktora.

U ovoj priči o hrabrosti, prijateljstvu, požrtvovanosti treba spomenuti i Lukinog kuma Miloša Vojkića, Nikolinog rođenog brata Milorada Subašića i Nikolu Jankovića koji su čekali ukoliko ne uspe sa Nikolom da oni budu donori.

“Ljudi su se otuđili i umesto da žive jedni sa drugima, žive jedni kraj drugih”, samo je kratko rekao Nikola.

Tekst: Luftika.rs Foto: Privatna arhiva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *