Две школе за српску децу у Чикагу

У Чикагу, у којем живи и најбројнија српска заједница у Америци, при Саборном храму Светог Васкрсења Христовог, ради Недељна српска школа. Постоји више деценија и базира се на ентузијазму и раду учитеља волонтера, родитеља и деце. Упис за ову школску годину је у току, наводи у прилогу од допунским школама за српску децу у дијаспори РТС.

У Чикагу, једна поред друге, постоје и раде Академија Свети Сава, званична основна школа и Недељна српска школа, обе институције са мисијом да не дозволе да генерације српске деце рођене далеко од Србије забораве свој језик и порекло. Академија Свети Сава основана је 2001. и са почетних седам ученика стигла је на 120-оро деце који се редовно школују тако што део наставе похађају на српском, а део на енглеском.

Недељна српска школа такође жилаво истрајава, иако се рад у Саборном Храму Васкрсења Христовог одвија захваљући искључиво волонтерском ангажовању учитеља-предавача.

„Недељна школа српског језика при Саборном Храму Светог Васкрења Христовог у Чикагу постоји већ више деценија и базира се пре свега на раду и ентузијазму учитеља волонтера, родитеља и наравно, деце. Часови су намењени деци узраста од предшколског до осмог разреда и то је практично један час седмично и одржава се недељом након литургије.

Рад школе је синхронизован, пре свега са часовима веронауке, те и са осталим дечјим активностима при цркви као што су хор, драмска секција и фолклор.

Програм наставе осмишљавају саме учитељице у складу са узрастом деце и њиховим познавањем српског језика. Циљ школе је, поред унапређења знања српског језика, и дубље упознавање са књижевношћу, музиком и историјом Србије. У настави се комбинују материјали који се користе у основним школама у Србији, а неке смо добили од Академије Свети Сава, а врло често и саме учитељице креирају наставни материјал.

Морам да нагласим да би нам добро дошла и институционална подршка Републике Србије која би могла да се оствари, за почетак, у виду уџбеника за децу и можда педагошке литературе за саме учитељице. Ми смо у сваком случају отворени за идеје и сарадњу, а све у циљу приближавања српског језика и културе деци у дијаспори“, каже Станислава Милошевић, координаторка Недељне српске школе у Чикагу.

*Праћење рада допунских школа за српску децу у дијапори део је пројекта који суфинасира Управа за сарадњу с дијспором и Србима у региону МСП Влсаде Србије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *