Теслин рођендан, 10. јули, празник у Онтарију

Канадска провинција Онтарио 10. јули убудуће ће славити као Дан Николе Тесле. То је руглисано посебним законом који су потписали краљице Елизабете и заменица канадског гувернера за провинцију Онтарио Елизабет Доудсвел, саопштило је  Министарство спољних послова Србије.

Како се даље стоји у саопштењу, најзаслужнији за овај изузетно значајан догађај је члан провинцијског Парламента Онтарија из редова Нове демократске партије Том Ракочевић, на чију је иницијативу закон изгласан.

У закону којим је рођендан Николе Тесле постао празник у Онтарију експлицитно се наводи да је Тесла „српско-амерички проналазач и инжењер“. У закону се подсећа да су Теслини патенти били основ за градњу прве светске хидроелектране на реци Нијагари, те да су након само 25 година сва насељена места у Јужном Онтарију имала приступ електричној енергији.

У саопштењу се каже и да је проглашење Дана Николе Тесле у Онтарију је велики успех за српску дијаспору у Канади, која је најбројнија управо у тој провинцији, јер се на овај начин подиже углед српске заједнице на том простору.

Генерални конзул Републике Србије у Торонту Василије Петковић захвалио је посланику у онтаријском Парламенту Тому Ракочевићу на иницијативи, као и провинцијском Парламенту Онтарија на брзо спроведном поступку усвајања предлога Закона.

Генерални конзулат Републике Србије у Торонту је својим активностима помогао у реализацији пројекта проглашења Дана Николе Тесле на нивоу Онтарија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *