Патријарх Порфирије ручао са бескућницима

Српски патријарх Порфирије провео је данас највећи хришћански празник Ускрс најпре са бескућницима са којима је заједно ручао у црквеној народној кухињи, а након тога је поделио пакете болесним малишанима у Универзитетској дечјој клиници „Тиршова“.

У дворишту црквене кухиње Верског добротворног старатељства патријарха је за столом сачекало 20 корисника, већина њих без крова над главом.

„Бог нас воли. И Бог је данас показао бескрајну љубав према читавом људском роду… Нема оправдања за малодушност, нема оправдања за било коју врсту одустајања од живота, сви имамо фазе успона и пада… И овај данашњи дан показује не само да нисмо изгубили наду, него да смо препуни ентузијазма и сигурности да можемо бити људи који су радосни.Радост нека буде оно што је наш циљ. Следећи пут да се нађемо да певамо, народне српске песме, можемо и стране”, поручио им је патријарх.

Разговарао је с њима о њиховим животима, како су се нашли на улици, али и о томе на који начин може да им се помогне да имају „собу и купатило”.

Patrijarh Porfirije na Vaskrs ručao sa beskućnicima i obišao mališane u  Tiršovoj

Након разговора са људима који су на маргини друштва, патријарх је отишао у дечју клинику „Тиршова“.

„Видели смо да човек може доћи и у том безазленом узрасту у граничну ситуацију, између живота и смрти. Порука на Васкрс нама људима је да је љубав – не бити ограничен на себе, не ставити себе као једину важну вредност у свету, него то подразумева осећање да постоје и други и да ми постојимо само по мери наше спремности да се жртвујемо за другог, тада смо Христови и тада разумемо тајну васкрсења Христовог“, рекао је патријарх Порфирије новинарима након обиласка.

Како је рекао, у болници се најбоље види та најдубља тајна, да љубав значи ставити све оно што имаш на располагање за радост, за живот, за лепоту другога.

„Ја сам с једне стране био дубоко погођен сусретом са децом која пате незаслужено од најтежих болести, али с друге стране и фасциниран љубављу, пожртвованошћу и спремношћу свих оних који раде у овој болници да све што знају и имају ставе на располагање“, рекао је патријарх.

Патријарх српски Порфирије посетио је децу у Универзитетској дечјој клиници „Тиршова“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *