Усташка застава на српској цркви

У хрватском селу Отишић, које се налази између Сиња и Врлике, на улазу у храм Светог Архангела Михаила непознати починиоци су поставили заставу, односно шаховницу на којој је прво поље беле боје и која се уз ушато слово „У“ користила за вријеме усташке НДХ, пише хрватски портал „Новости“.

Уз констатацију да се из дана у дан настављају инциденти и провокације усмерене према грађанима српске националности, „Новости“ пишу да су фотографије са усташком заставом добили од својих читалаца из Отишића, села у Далматинској загори, смештеног између Сиња и Врлике, у којем живе искључиво Срби.

Подсећа се да је у Отишићу непосредно пре рата живело више од хиљаду становника, да би након 1995. њихов број био драстично смањен. Данас их је тамо једва двадесетак, премда је село смештено тек неколико километара од главног државног пута који спаја Сплит и Загреб, недалеко од Перучког језера.

Отишић је некада имао две школе, више продавница, пошту и млин, а данас је стање катастрофално. Тек пре неколико година део домаћинстава је добио струју, воду још увек немају, а крајоликом доминирају порушене и спаљене куће, нестају под купином и коровом, пишу „Новости“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *