Грожђе са хиландарске лозе старе осам векова

Данас уочи Крстовдана се у Хиландару традиционално бере грожђе са лозе Светог Симеона, да би на сутрашњи празник после заамвоне молитве на литургији било благосиљано.

Игуман на крају службе дели свима од ових плодова. Ово је једини дан у години када могу сви који су у Хиландару да једу од овог чудотворног грожђа. Већ после празничне трпезе, грожђе се односи на сушење како би се до наредне бербе делило само онима којима је потребно због порода.
Лоза Светог Симеона је и најстарија винова лоза на свету која плодове рађа више од осам векова. Симеоновој лози се приписује чудотворна моћ. Много је сведочења да је бесплодним супружницима, који су чврсто веровали, даровала пород.
Најпознатији такав случај збио се у 16. веку када је солунски паша, благодарећи овом грожђу, добио наследника. У знак захвалности, он је 1582. године поклонио Хиландару велико имање ван граница Свете Горе, звано Каково, с којег манастиру и данас пристижу највећи приноси. Чак је и свог сина послао да буде монах у Хиландару, али су га Хиландарци одговорили од тога видевши да му није мило.
Свакоме ко затражи, Хиландарци дају ово грожђе са упутством за употребу. Симеонову лозу Светогорци сматрају једним од своја три највећа чуда и верују да ће наступити крај времена када она буде увенула.

Извор: Страница на фејсбуку Пријатељи манастира Хиландра

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *