Зашто црни Несторе: Стиди се свог српског порекла!

Једна од главних вести у медијима земаља бивше Југославије јесте прича о српском пореклу бившег тренера словачког тима, Нестора ел Маестра, коју је испричао за „Гардијан“ уочи меча Лиге Европе између загребачког Динама и Спартака из Трнове. Својим признањем да је променио име јер се стидео свог српског порекла, запрепастио је наш народ не само у отаџбини него и широм дијаспоре, и изазвао бурне реакције на друштвеним мрежама, али равнодушним није оставио ни многе људе у региону.

Зашто црни Несторе, питају се Срби широм света, а само мали број њих налази оправдање истичући како заправо он и не зна свој народ јер је као дете преселио у Енглеску. Ипак, многи се чуде што је још као тинејџер, у 16. години одлучио да промени име и то због тога како је навео што је дошао из земље, коју су у то време у западном свету прогласили агресором, а Србе као лоше и зле момке. Рођен је у Београду 1983. године као Нестор Јевтић, али се са осам година преселио у Енглеску.

-Хтео сам да се решим оног ‘ић’. Након толико година у Енглеској осећао сам се као Британац, а било ме је и срам што сам из Србије која је тада у свету била позната као агресор. Тиранину Слободану Милошевићу, чије презиме се завршавало као моје, судило се за ратне злочине – рекао је Нестор у једном интервјуу.

Од Нестора Јефтића тако је прво постао Џон Смит, али је после неког времена одлучио да врати име Нестор и дода му презиме Ел Маестро.

-Више сам Ел Маестро него што сам био Јефтић – истакао је Нестор.

Још као младић желео је да буде фудбалски тренер, прве кораке учио је у  академији Вест Хема, а потом су уследили ангажмани у Аустрији из Беча, Шалкеу, Хановеру, Хамбургеру и Валенсији. Са Спартаком из Трнаве освојио је историјску титулу шампиона Словачкр и онда је прихватио позив да буде први стратег ЦСКА из Софије, коју води заједно са братом Никоном, некада великим фудбалским талетонм и надом.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *