Папа који је спасавао усташе

Отварањем тајних архива папе Пија XII 2. марта 2020. године историчарима ће коначно бити доступни документи из времена владавине најконтроверзнијег папе 20. века.

И док светски историчари већ припремају бележнице у које ће записати делове папиних документа у којима се објашњава његова улога у Холокаусту, у Хрватској и региону вероватно ће бити занимљивија његова улога у послератном спасавању ратних злочинаца, преноси загребачки „Индекс“.

Како се наводи, кроз Ватикан је пролазио „пацовски тунел“ којим су од правде, између осталих, побегле и усташке главешине, а организовао га је свештеник Крунослав Драгановић, којег Борис Рашета у својој књизи назива „усташким Џејмсом Бондом“.

Алојзије Степинац, хрваткси кардинал, са представницима нациста у Другом светском рату.
СЛУЧАЈ СТЕПИНАЦ: Хоће ли се обелоданити истина
И сам Анте Павелић је, захваљујући везама са Заводом Светог Јеронима, побегао од суда, као и многи други зликовци, а „Индекс“ наводи да је о злочинима усташког режима папа морао пуно тога да зна, ако ни због чега другог, а онда због онога што је говорио Алојзије Степинац.

„Говори црквених великодостојника Ватикану не промичу. Занимљиво ће бити видети и шта је папа мислио о послератној југословенској власти, поготово у светлу напора да Степинца прогласи светим. И једна и друга канонизација запеле су на споредном колосеку, и један и други знали су много о највећем злочину у историји Европе. И нису се пуно узрујавали“, пише „Индекс“, а преноси Танјуг.

Папа Пије XII најпознатији је био по конкордату између Ватикана и нацистичке Немачке потписаном 1933. године, којим су Света столица и Рајх уредили своје односе, а који је он уговорио још док је био нунције, амбасадор у Немачкој. Њиме су Католичкој цркви гарантована права, а заузврат су се католици обавезали да неће превише приговарати нацистима.

Када је тик пред почетак Другог светског рата постао папа, Пије XII је више упозоравао на комунизам него на нацизам, али је ћутао о Холокаусту. У преко 150.000 докумената требало би да се нађу одговори на питање које највише мучи историчаре: Да ли је папа знао за коначно решење, да ли је знао за истребљење Јевреја, да ли је знао за Холокауст?

„Тешко да није знао. Ватикан вековима има изврсну обавештајну службу и тешко да би им промакао покољ шест милиона људи. Намеће се и још можда важније питање: Зашто поглавар Католичке цркве није реаговао?“, пише „Индекс“.

Папа Пије XII рођен је као Еугенио Марија Ђузепе Ђовани Пачели 2. марта 1876. године, на исти дан 1939. године изабран је за папу, а на исти дан 2020. године његов архив ће постати доступан јавности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *