Srbi, ne dajte Kosovo ni po koju cenu!

Hrvatski istoričar Goran Šarić oglasio se povodom dramatičnh događaja na Kosmetu. On je na Fejsbuku napisao status pod naslovom „Srbi, ne dajte Kosovo ni po koju cenu“ u kojem objašnjava zašto je Kosovo važno ne samo za Srbe, već za svakog Evropljanina.

Слика може припадати стоји, напољу и споменик„Kosovo – bitka bez iluzija“ – tako je svoju knjigu iz 1989. naslovio najveći živi hrvatski novinar, Darko Hudelist. On je dobro uočio da uz pojam „Kosovo“, uvijek ide i riječ „bitka“. Kosovo je bitka. Bitka koja traje vjekovima. Smrtonosna borba oko Kosova traje od pamtivijeka.
Kosovo je metafora bitke koja se odvija u svakom od nas.
Svaki čovjek u svom životu ima onu točku sa koje nema nazad. Ako nema granicu svog dostojanstva, onda nije čovjek. Zato su Srbi u Mitrovici vikali: „Odavde nema nazad!“ Nije bilo ni 1999. kad je sila 600 puta moćnija od Srbije jurišala na Kosovo. Kada su Zapad, Amerika, Velika Britanija i EU bacali svoje „humanitarne bombe“ na Srbiju.
Nema ni sad, pogotovo sad, kad se taj Zapad raspada. Kad se u Americi, „oazi demokracije“, provaljuje u Kongres u Washingtonu. Kad u Velikoj Britaniji Englezi prate cisterne i tuku se oko benzina. Kad se cijela zapadna Europa trese od straha hoće li se uskoro tresti od hladnoće.
Kosovo je zavjet generacija. Ne slušajte soroševsku bratiju u Srbiji koja vam kaže da se za Kosovo ne isplati ginuti. Metroseksualcima se ne isplati ginuti za Kosovo. Isplati se čekati da Albanci dođu do Beograda.
Kosovo se tiče svakog čovjeka u Europi. Zato od tuda i može krenuti rat, kao u filmu „Blue Circle“ snimljenom još prije 40 godina, u kojem treći svjetski rat počinje na tromeđi Srbije, Albanije i Bugarske
1389. Kosovo je bilo centralna točka prodora islama u Europu. I danas je to centralna točka prodora militantnog islamizma od kojeg se Europa ne može zaštiti. Ali su Srbi pružili otpor. I mačem i važnije, sviješću. Pitao sam prijatelja, vodećeg hrvatskog geopolitičkog analitičara o događajima na Kosovu, rekao mi je: „Srbi, ne dajte Kosovo ni pod cijenu rata!“
Legenda kaže da su neposredno prije Kosovskog boja upaljene dvije svijeće. Jedna za cara, druga za caricu. Svijeće nisu izgorjele do kraja. Jer Kosovski boj nije bio završen. Izgorjet će kad dođe vrijeme.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *