Oženio Srpkinju i sada obožava našu zemlju

Američki Stiven Mur, glavni glumac u filmu „Heroji Halijarda, uči srpski i uživa u društvu naše lepotice

Glumac Stiven Mur igra glavnu ulogu u filmu Radoša Bajića “Heroji Halijarda”.Američki glumac i sada srpski zet tumači lik savezničkog pilota Edvarda Volša. Za Kurir Mur govori kako se pripremao za samo snimanje, koje je trajalo dve godine, i otkriva ko mu je od kolega najviše pomogao da napravi ovu veliku ulogu. Ovaj intervju prenosimo u celini:

 • Film ste prvi put gledali s novinarima. Kako vam se dopao?

– Moja očekivanja od ovog filma su bila velika, jer smo svi uložili veliki trud. “Heroji Halijarda” su prevazišli sva moja očekivanja. Radoš Bajić je snimio veoma važan film i preporučujem svima da ga pogledaju. Veoma je emotivan. Radovan Vujović je izjavio da je ovo pravi primer glumačkog filma i s tim se slažem. Svaki glumac ima predivnu ulogu, igra je s dostojanstvom i vodilo se računa o svakoj liniji ove priče.

 • Da li ste išli na kasting i kako ste dobili ovu ulogu?

– Radio sam na jednoj američkoj seriji u Srbiji i dobio poziv od “Kontrast studija” za audiciju za ulogu Edvarda Volša. Prvo što sam pomislio bilo je da je to divna prilika da igram pilota koji ima dilemu da li da ide u Ameriku ili ostane u Srbiji, u momentu kad se i ja borim s tim istim pitanjem u svojoj glavi – da li da ostanem ili da se vratim kući.

 • Da li još uvek postoji dilema?

– Nemam više tu dilemu. Sada znam da su i Srbija i Amerika moja kuća.

 • Kako ide učenje srpskog jezika?

– Mnogo dobro. Mnogo više govorim srpski u Americi nego što sam govorio dok sam živeo u Srbiji.

 • Zanimljivo da vam je profesorka glume bila Mirjana Joković. Da li ste s njom razgovarali i o ovoj ulozi?

– Bilo mi je važno njeno mišljenje i tokom snimanja sam razgovarao s njom o pripremi uloge. Ona mi je govorila da je Edvard Volš važna i velika uloga. Rekla mi je da idem korak po korak, da budem to što jesam i da koristim iskustva iz sopstvenog života.

 • Koliko vam je to što već volite Srbiju i našu glumicu Jelenu pomoglo da izgradite ovu ulogu?

– Bilo mi je lako i prirodno. Volim Srbiju i celu porodicu moje supruge. Razmišljao sam kako bi bilo da smo se nas dvoje sreli u pogrešnom trenutku i da ona dolazi iz porodice Jović, koja ne prihvata baš tu ljubav, baš kao što je to slučaj i u ovom filmu.

 • Nela Mihailović, koja tumači lik majke, nije baš blagonaklona prema toj vezi. Kako ste se slagali na setu?

– Lepo smo se družili i sarađivali. Privatno smo bilo potpuno suprotni od onoga što videti na filmu.

 • Kako će američka publika razumeti ovu priču?

– Prihvatiće ovaj film, a posebno ljudi koji se bave istorijom. Mislim da će naučiti nešto novo i da će ih ova priča očarati.

 • Ima li šanse da je kupi neka platforma poput Netfliksa, Amazona ili Hulua?

– Za ovakav film ima mesta u Americi. Publika želi da gleda priče iz drugih krajeva sveta koje nisu ispričane. “Heroji Halijarda” su tačno ono što američka publika želi da vidi.

 • Šta se dešava s filmom koji radite sa suprugom Jelenom?

– I dalje radimo na njemu. Projekat je napisan. Morali smo da napravimo pauzu zbog štrajka u Holivudu. Nadamo se da ćemo o njemu pričati tokom sledećeg našeg susreta. Bili ste uspešan sportista.

 • Da li se vaš film bavi američkim fudbalom?

– Ne. Imao sam ideju da napravim film o američkom fudbalu koji se igra u Srbiji. To jeste dobra priča. Amerikanci bi voleli da vide kako se njihov nacionalni sport doživljava u drugoj zemlji.

Izvor: Kurir.rs/ Ljubomir Radanov Foto: Contrast studios, Nemanja Nikolić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *