Откривен документ: Тесла помагао четнике!

ImageОвих дана поново се води велика расправа о пореклу славног научника Николе Тесле, а „рафална паљба“ одјекује на релацији Загреб – Београд!

И док Хрвати упрно својатају Теслу и представљају га као њиховог грађанина и научника, Срби с друге стране истичу његово српско порекло, као и чињеницу да му је отац православни свештеник, а мајка из свештеничке породице.

Најновији доказ српске опредељености Николе Тесле јесте документ, тачније захвалницу коју је „Удружење четника“ доделило свом „дародавцу“ из Смиљана.

Ово удружење које су основали прослављени српски јунаци мајор Војислав Танкосић, Драгутин Димитријевић Апис и други истакнути четници, свом дародавцу, а због свестране помоћи 1938. године уручило је признање Николи Тесли.

Одавно је познато да је Никола Тесла био велики патриота, а то најбоље доказује и његова жеља да му се на сахрани свира песма: „Тамо далеко“.

Српску песму која је научника подсећала на далеку домовину одсвирао је његов велики пријатељ, виолиниста Златко Балаковић у пратњи хора „Слован“.

Познати српски писац Славиша Павловић на свом твитер налогу уз ову фотографију четничке Споменице Тесли такође је прокоментрисао полемику која се води о српском научнику:

„Шта повезује Теслу и четнике Великог рата? Сад би Хрвати требало да казу да је он био хрватски четник и да наставимо расправу о грађанину света који је тражио да му свирају Тамо далеко на сахрани“.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *