Bosanac na harmoniku ugradio aparat za kartice

Nema više izgovora, jer ako nemate gotovinu, još uvek možete da častite bosanskog svadbenog muzičara Željka Đakića tako što ćete prisloniti karticu na aparat koji je instalirao sa strane svoje harmonike.

Častiti muzičare novcem kada traže omiljenu pesmu u restoranima ili na svadbama je tradicija na Balkanu, ljudi guraju novčanice u svoje instrumente ili džepove.

Đakić je rekao da mu je ideja da ugradi čitač kartica na svoj instrument došla nakon što su neke šaljivdžije provukle svoje bankovne kartice kroz harmoniku.

„Odlučio sam da ih nadmudrim i ponudim im da mogu da daju napojnicu muzičarima, ako to zaista žele“, rekao je on i dodao da veruje da je prvi muzičar u Bosni koji je došao na tu ideju, prenosi Rojters.

Đakić, je po obrazovanju inženjer elektronike, kaže da je oduvek voleo da unosi tehničke inovacije u svoju muziku, za koju kaže da mu je hobi i da ro radi s ljubavlju.

„Velika mi je radost kada vidim ljude kako uživaju na žurkama, usrećeni muzikom koju ja sviram“, rekao je Đakić, koji je harmoniku počeo da svira sa devet godina.

Dobitnik je nagrade na sajmu inovacija u Banja Luci 2017. godine za prilagođavanje svog instrumenta da proizvodi akustične zvuke s jedne strane i elektronske zvukove s druge strane.

Takođe ima mogućnost da pušta muziku sa interneta preko mobilnog telefona i posebnog mikrofona pričvršćenog za harmoniku.

„Ako neki gost želi da čuje pesmu koju ne sviram, uključim je sa mobilnog“, rekao je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *