Освештан први православни храм у Еквадору

Његово Преосвештенство Кирило, епископ епархије буеносајреске, средњо-јужноамеричке, Српске православне цркве освештао је први православни храм у Еквадору, на дан када наша црква прославља свете апостоле Стахијa, Амплијa, Урванa, Наркисa, Апелијa и Аристовулa.

Саслуживали су му часни оци архимандрит Рафаил, протојереј ставрофор Данило из Патријаршије Румунске, јеромонах Симеон из Патријаршије српске из Меделина, Колумбије и новорукоположени јереј Василије.

У току Свете Литургије Епископ је рукоположио ђакона Василија у чин свештеника. Mиропомазао је и седам нових чланова Цркве, које је крстио отац Рафаил. Након припремања Свете трпезе, у њу су положене мошти петорице Светих мученика: Светог мученика Трифона, Светог мученика Станка, Светог мученика Кандида, Свете мученице Урсуле и Свете мученице Варваре.

Исто тако владика Кирило је осветио и потписао пет антиминса. Светој Литургији присуствовали су и амбасадор Румуније, часни конзул Румуније и часни конзул Србије. Ово је веома велики догађај за Гвајакил и за цео Еквадор, пошто је први пут у овој земљи освештан канонски православни храм.

Овај догађај се не дешава често и мало људи има благослов да му присуствује. Након Свете Литургије епископ Кирило се захвалио свима који су учествовали у изградњи овог храма и парохије. Треба напоменути да је дом у којем се налази параклис купљен средствима додјељеним нашим блаженопочившим Митрополитом и оцем Амфилохијем.

Овом приликом уручено је неколико грамата и захвалница са печатом и потписом епископа Кирила и Епархије као и са потписом архимандрита Рафаила. Након овога, отац Данило је у име Румунске патријаршије поклонио икону Христа Бога нашег епископу Кирилу и архимандриту Рафаилу, као и неколико књига о парохијама Румунске патријаршије у две Америке. Затим су сви позвани у Агапе где се делила храна. Слава Богу за све!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *