Остављена и заборављена Српкиња сахрањена у Приштини

Штићеница Дома за старе у Приштини, осамдесетогодишња Радмила Зарић преминула је и сахрањена јуче по православном обичају на приштинском православном гробљу. Ова старица остављена је и заборављена од свих, родбине и пријатеља, а како је  саопштила епархија рашко-призренска, сахрану је организовала одборница СО Грачаница Снежана Јовановић док је опело служио свештеник Станиша Арсић.

„Радмила Зарић, пореклом је из Црне Горе, а до оружаног сукоба на Косову живела је у Глоговцу. Иза ње су остали стари покварени мобилни телефон, минђуше и прстен од бижутерије и нешто мање од једног евра“, наводи се на сајту Епархије рашко-призренске  и додаје да су из Дома за старе у Приштини о смрти Зарићеве обавестили општински одбор за безбедност заједница у Приштини.

Координатор тог одбора Фатмир Биљаљи  контактирао је Снежану Јовановић, која је самоиницијативно организовала сахрану, заједно са парохом приштинским Станишом Арсићем.

-Јако ми је жао што је та жена остала сама и што не постоји институционално решење и адекватна комуникација за сахрањивање људи српске националности који бораве у тој установи – изјавила је за “Новости” Јовановићева и истакла да је мештанка Грачанице Слађана Аритоновић скувала жито како би сахрана била у потпуности по православном обичају.

Тело покојне Радмиле Зарић од Дома за старе до гробља превезено је возилом Исламске заједнице која је обезбедила и ковчег, јер ова заједница како је објаснила социјална радница Вазире Ћазими има уговор са Министарством рада и социјалне заштитe, у оквиру кога функционише и Дом за старе..

-Свештеник Арсић који је служио опело за покој душе преминуле жене изразио је забринутост јер приштинске институције не обавештавају цркву о оваквим случајевима смрти српских штићеника Дома за старе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *