И дефинитивно, збогом Мило!

Челници све три опозиционе листе у Црној Гори дефинитивно су постигле договор о формирању нове владе , а за председника Црногорске скупштине изабран је Алекса Бечић.

Грађанима Црне Горе честитао слободу: Здравко Кривокапић 

Уочи контитутивне седнице парламента није изгледало да ћр тако брзо бити постигнут договор јер су стизали дисонантни тонови и условљавања коалиционих парнера око неких кадровских решења. Ипак, све недоумице су отклоњене када се појавио папир са потписом свих посланика три блока, који се апсолутно прихвата договор на мандатар за састав владе буде Здравко Кривокапић, а да председник Скупштине Црне Горе буде Алекса Бечић.

Председник црногорског парламента: Алекса Бечић

Овим паиром стављена је тачка на све свекулације око промене власти у Црној Гори, а 30-годишња владавина Мила Ђукановића на тај начин је завршена.

На почетку данашњег скупштинског заседања Милан Кнежевић из Демократског фронта најпре се изненада обратио и нагласио да су сагласни да Алекса Бечић буде председник Скупштине Црне Горе, Здравко Кривокапић мандатар будуће Владе.

„Нас не интересују фотеље, интересује нас само будућност Црне Горе и свих њених народа“, казао је Кнежевић.

 

Председавајући Миодраг Лекић је позвао да се достави писани предлог десет посланика, како би се изјаснили о предлогу ДФ-а.

Лидер коалиције „Црно на бијело“ Дритан Абазовић рекао је да је предлог ДФ-а апсолутно прихватљив за ту коалицију и поручио да остаје „човек од речи“.

„Ако се задовоље пословничке форме, можемо да приступимо избору председника скупштине из редова Демократа, Алексе Бечића, а да након тога формализујемо и кандидатуру за новог мандатара“, казао је Абазовић.

После процедуралних радњи приступило се избору Алексе Бечић< из Демократа за првог човека цр огорске скупштине. Његов избор подржали су посланици три коалиције: „За будућност Црне Горе“, „Мир је наша нација“ и „Црно на бијело, Бошњачка странка и Албанска листа Ник Ђељошај. Уздржани су били посланици ДПС-а, СД-а и СДП-а, против је била Либерална партија.

Од 71 убаченог листића, 46 је било важећих, од чега 45 гласова за и један против, саопштио је председавајући Миодраг Лекић.

Бечић је положио заклетву.

„Заклињем се да ћу дужност вршити по Уставу и закону, честито, одговорнмо и савесно, тако ми Бог помогао“.

Није подлегао притисцима и претњама: Дритан Абазовић

„Неописива је част бити изабран за председника највишег законодавног тела“, навео је он.

Захвалио је на избору колегама из коалиција, посебно колегама из мањинских партија на подршци и указаном поверењу.

„Они који ме нису гласали да знају да ћу се за њих још више борити, да су им моја врата широм отворена. Нећу их нападати, критиковати или проглашавати противницима државе. Хоћу да опозиција има бољи статус него што смо га ми имали“, поручио је Бечић.

Демократска култура и кохезија у друштву налажу да онај ко је на челу парламента мора да штити опозицију, јер без ње нема парламентаризма, истакао је он.

Папир којим је стављена тачка на владавину Мила Ђукановића

О новој влади Здравко Кривокапић, лидер коалиције „За будућност Црне Горе“,  је рекао да је њено формирање процес који траје и да је данашњи искорак  једно сведочанство да се након јучерашњег дана када је било једино јасно да договора нема видите да се све може урадити.

„Важно је да нова влада буде влада поверења, нећемо делити грађане“, нагласио је у обраћању новинарима и додао да међу три победничке листе постоје разлике у мишљењима али да је то природно и представља богатство.

Кривокапић је подигао чашу у знак захвалности црногорском народу, који је, према његовим речима, победио на изборима.

„Ако  неко мисли да је слобода мало што смо добили, ја сматрам да већег добитка нема. Ово је победа целокупне Црне Горе“, казао је он.

Лидер Прва Црне Горе Марко Милачић обратио се посланицима у Парламенту Црне Горе, а своје излагање започео је речима – Нека нам је срећна слобода. Потом се директно обратио посланицима пораженог ДПС-а.

„Поражена је ваша идеологија, идеологија криминала и идеологија стварања лажног Монтенегра. Где је ваш лидер? Где је Ђукановић? Побегао је и оставио вас на цедилу“, рекао је Милачић наглашивши да се председник Црне Горе није удостојио ни да дође на конститутивну седницу Скупштине Црне Горе.

Навео је и да су 30. августа, на дан парламентарних избора, добили велику лекцију.

„Добили смо велику лекцују  – ко такне у Бога завршиће као Мило Ђукановић“, нагласио је он и захвалио стотинама хиљада грађана коју су, како каже, сачували „Његошев образ“.

„Поносан сам што сам део ове огромне историје. Честитам Алекси Бечићу на избору за првог човека парламента, срећан сам што ће један такав човек бити ту. Честитам и Дритану Абазовићу на овој великој борби и честитам будућем премијеру Здравку Кривокапићу и свима нама“, рекао је он и замолио представнике мањина да заједно раде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *