Градић у Босни уздрмао Лондонску берзу

Вареш, градић у Босни са 9.000 становника, уздрмао је Лондонску берзу, пошто је компанија „Адриатик металс“, која у том месту истражује сребро и цинк, изнела највећу овогодишњу понуду за продају акција рударске компаније на тој берзи. Та компанија планира да на берзи прикупи још 102 милиона долара за отварање новог рудника у Варешу.

„Адриатик металс“ је заједно са „Орион мајн фајнансом“ изнео на берзу понуду деоница вредну 52 милиона долара. „Орион“ ће инвестирати и 120 милиона долара за главни зајам, те 22,5 милиона за будуће исплате тантијема. „Адриатик“ ће заједно са компанијом „Сендфајер рисорсиз“ покушати да на лондонској берзи прода деонице вредне 80 милиона долара, што је 16 одсто удела у „Адриатику“. И генерални директор „Адриатика“ Пол Кронин намерава да изнесе на берзу своје деонице, вредне три милиона, пише „Фајненшел тајмс“.

Берза - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2021
За разлику од већине земаља у Европи, где је врло тешко отворити нов рудник, власти у БиХ настоје да привуку стране инвеститоре нудећи ниску пореску стопу на добит од 10 одсто, наводи тај економски лист. Уколико све буде како је планирано, „Адриатик“ би могао да отвори нови рудник у Варешу у року од четири године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *