Bojanina peticija protiv anti-srpskog udžbenika

Pre izvesnog vremena se u obrazovnom programu za četvrti razred jedne osnovne škole u Bostonu, američka država Masačusets, našla knjiga “Drita, moja kućna devojčica” (“Drita, my homegirl”), autorke Dženi Lombard, koja na veoma pristrasan, anti-srpski način, govori o sukobima i ratu na Kosovu i Metohiji.

Ova knjiga, u formi fikcije, govori o albanskoj devojčici islamske veroispovesti koja je emigrirala u SAD sa ratom zahvaćenog područja Kosova i Metohije. Napisana je na prilično jednostran način, intoniran albanskom propagandom, i puna je netačnosti i proizvoljnosti.

Između ostalog i to da su Srbi škole za albansku i srpsku decu na Kosovu i Metohiji odvojili zidovima, da su srpska deca bacala kamenje na albansku; da je rat vođen zato što je „Kosovo albanska zemlja“; te se dalje opisuju nestanci, ubijanje i etničko čišćenje isključivo Albanaca na Kosmetu.

To je bio povod da se Srpkinja Bojana Čemažar, majka čije dete pohađa nastavu u ovoj školi u Bostonu, obrati lokalnom komesaru za obrazovanje, PTA (Parent Teacher Association) i drugim srodnim organizacijama u američkom obrazovnom sistemu, sa ciljem da se knjiga ukloni iz nastavnog programa, ali su njeni pokušaji za sad ostali bez uspeha.

Knjiga je u međuvremenu označena kao izbor nastavnika iz internet ponude Amazona i sada zvanično predstavlja školski udžbenik, tako da će se ubuduće koristiti u državnim školama širom SAD.

Zato je Bojana Čemažar odlučila da pokrene peticiju na platformi Change.Org i pozove ljude da svojim potpisima doprinesu da se skrene pažnja na ovu anti-srpsku knjigu, te da ona prestane da se koristi u osnovnim školama. Peticiju možete potpisati OVDE!

U svom obrazloženju peticije Bojana je napisala sledeće:

„Nijedno dete ne bi trebalo da bude diskriminisano na osnovu etničke pripadnosti u državnim školama u SAD. Ova knjiga sadrži grafičke opise nasilja. Zasnovan je na dezinformacijama i netačnim geopolitičkim i istorijskim informacijama i kao takav uči našu decu dezinformacijama i mržnji prema etničkoj grupi, Srbima, u državnim školama u SAD.

Postoji toliko sjajnih knjiga koje mogu da pomognu deci u društvenim studijama, a ovo nije jedna od njih. Deca u američkim državnim školama zaslužuju da čitaju bolje knjige. Potpišite ovu peticiju i recite „ne“ mržnji prema Srbima“.

Izvor: Serbian Times/Antonije Kovačević/Foto: Facebook

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *