Opasan presedan sa vizama u Australiji

Опис није доступан.Piše: Predrag Savić, advokat i pisac

Svim medjunarodnim aktima, ali i temeljnim pravnim normama svih takozvanig domaćih zakonodavstva zabranjena je diskriminacije po bilo kom osnovu. U slučaju Đoković protiv Australije diskriminacija je ključni momenat.

Australijske vlasti su prvo odobrile Novaku Đokoviću vizu na osnovu važećih pravila i mišljenja dva lekarska panela. Onda su diskriminatorskom odlukom pogranične policije jedino Đokoviću ukinuli vizu . Sa istom vizom i primenom istih propisa trojica tenisera su nesmetano ušli. To je klasičan primer diskriminacije i stavljanja u neravnopran položaj. Dakle, smislu su „postupak!“ za Novaka. Da bi umanjili diskriminaciju danas su „proterali“ i jednu teniserku.

Novak bi „uvredio“ australijski „narod“ i tamošnje vlasti da je bez vize i samozvano otputovao u Australiju. Ovako on je poštujući sve zakonske norne otputovao sa važećom vizom i onda doživeo opasan presedan, koji može biti od ogromne štete za sve koji sa vizama putuju po svetu. To je poguban primer za pravnu sigurnost i pravnu državu. Nastavili se sa takvom praksom ukidanja viza napraviće se nevidjen haos. Zamislite samo, na međunarodnim aerodromima redove ljudi kojima su naprasno ukinute vize  Zato verujem da će federalni sud ukiniti odluku kojom je Novaku oduzeta viza.

Ovo što su australijske vlasti u cilju političkog marketinga uradile Novaku mora biti sakcionisano od svakog nezavisnog i slobodnog suda, koji drži do principa savremenog prava i fer i poštenog sudjenja. U suprotnom biće to poraz za pravnu sigurnost,  dostignute standarde ljudskih sloboda i prava. Biće to i udar na imigracine standarde i pravna pravila kojima se u međunarodnim okvirima reguliše sloboda kretanja.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *