Вакцинисано 80 одсто Данаца, корона под контролом

Данска влада више неће сматрати КОВИД-19, критичном болешћу у Данској у ширем друштвеном аспекту, наводећи као оправдање за то висок постотак вакцинације у тој скандинавској земљи, преноси АП.

Епидемија је под контролом. Имамо рекордно високу стопу вакцинације”, рекао је министар здравља Магнус Хеунике у петак. Додао је да ће од 10. септембра моћи укинути неке од посебних мера које су морали увести у борби против короне.

У пракси ће то значити постепено укидање обавезе за вакцинацијским потврдама за неке велике догађаје, попут концерата и посета ноћним клубовима.

Данска је 1. јула увела дигиталне ковид потврде које су се на захтев морале приложити на улазима на горе поменуте догађаје.

“Иако добро стојимо, још увијек нисмо изашли из епидемије. Влада неће оклевати у брзом деловању ако пандемија опет угрози функционирање нашег друштва”, додао је министар.

Хеунике је у четвртак рекао да је 80 посто свих људи старијих од 12 година у Данској вакцинисано. Вакцинација у Данској се врши на добровољној бази и доступна је особама старијим од 12 година.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *