Tužba protv Hrvatske zbog nuklearnog otpada

Tužba protiv Hrvatske krajnji je izlaz u vezi sa namerom te zemlje da na Trgovskoj gori izgradi odlagalište nuklearnog otpada, rekao je načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača (na slici dole).

Miroslav Drljaca, nacelnik Novog GradaGovoreći o tome kako bi će se izgradnja odlagališta odrazila na razvoj opštine, on je naglasio da treba imati u vidu činjenicu da je reka Una zaštićena u formi Nacionalnog parka u toku koji pripada FBiH, dok je deo reke u Srpskoj proglašen parkom prirode.

Govoreći o održavanju tematske sednice lokalnog parlamenta, on je naveo da tačan datum još nije preciziran da su svi svesni šta se dešava, te da bi krajnji izlaz u ovoj priči bila bi tužba BiH protiv Hrvatske.

–Želimo da na tematsku sednicu dođe neko od predstavnika vlasti iz Srpske, ali i sa nivoa BiH, da nakon ovih meseci epidemije i borbe za zdravlje stanovništva, naša borba protiv odlagališta ponovo dospe u žižu javnosti. Tužba je jedini mehanizam koji će dati pravi rezultat. Stanovnici Novog Grada su zadovoljni dosadašnjom borbom i dobro utrasiranim putem – naveo je on.

Drljača naglašava da će biti formiran ekspertski tim koji će imati 21 člana i pravni tim sa pet članova koji će nastaviti ovu borbu, ali da će tužbu morati da priprema neka međunarodna advokatska kancelarija. Ocenjujući saradnju sa zvaničnicima u BiH u vezi sa ovim problemom Drljača je naglasio da su svi zainteresovani za rešavanje ovog pitanja.

–Imamo odličnu saradnju sa entitetskim ministrima, ali i sa ministrima na nivou BiH. Postoji dobra namera da se odbranimo i ovo je čini mi se jedina stvar u BiH oko koje su mišljenja nepodeljena. Ne treba nam nuklearni otpad u blizini. Takvih lokacija ima na pretek na području Hrvatske, ali oni iz nekog svog razloga ni ne razmišljaju da pomaknu to odlagalište i da na taj način pokaže dobrosusedske odnose – istakao je on.

Prema njegovim rečima, stanovnici i rukovodstvo opštine Dvor u Hrvatskoj su se izjasnili da ne žele odlagalište na svojoj teritoriji i da su i oni uznemireni, ali da ni njih niko ne pita za mišljenje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *