Очи света упрте у Данску

Пише: Здравко Елез

Већ неколико дана Данска је на ногама након што је утврђено да је вирус корона мутирао са куна на човека. У овој држави забележено је 214 таквих случајева од јуна до октобра, 200 на Северном Јутланду, а 14 у другим регионима. Због тога је влада на челу са Мете Фредериксен повукла драстичну меру уништавања 17 милиона куна на фармама широм Даснке и буквално преко ноћи затворила индустрију нерца што је огорчило овдашње произвођаче скупоценог крзна али фармере.

Они мисле да је то било беспотребно и да им је због тога нанета непроцењива штета. Овдашњи медији забележили су и потресне фотографије фармера који љуби убијену животињу да би на тај начин „доказао“ да је то безопасно. Влада и надлежне здравствене институције не мисле тако јер страхују да би зараза могла да се прошири на целу земљу па чак и цео свет, а да Даснка постане нови Вухан, одакле је кренула епидемија корона вируса. Осим тога, узбуну је дигао и Серум институт тврдњом да очекивана вакцина неће бити заштита од мутираног вируса, који је назван „кластер 5“.

Премијерка Мете Фредериксен је признала да је ситуација изузетно озбиљна због могућег ширења заразе не само у Данској. Она је изјавила да су сада „очи света упрте у Данску“.

Дански експерти из здравства наводе да је ковид-19 до сада много пута мутирао и то је потпуно прiродан процес за вирусе, али проблем је настао када се зараза пренси са животиња на човека. Они тврде да је човек прво заразио куну, зараза се потом пренела на друге животиње, а онда се као бумеранг вратила на човека.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

-Када вирус промени домаћина, односно од човека до куне, он уђе у другачији биолошки систем, што доводи до различитих врста мутација – изјавио је Каре Молбак, директор и институту Серум.

Професор инфективне имунологије Јан Правсгаард Кристенсен са Универзитета у Копенхагену упозорава да је нова мутација посебан проблем за будуће вакцине јер је мутација у деловима вируса на које вакцина покушава да циља. Због тога антитела – односно супстанце које би требало да се боре против вируса – не делују добро на мутирану варијанту. Он је то објаснио на сликовит начин:

-На врху коронавируса налазе се штапићи, а ако замислите да је тај штап кључ, он је уједно и кључ којим вакцинишемо људе.  Уз вакцину развијамо браву која одговара кључу. Ако постоји потпуно нови вирус, брава не одговара, тада кључ и брава не могу заједно.

Према Државном институту за серум све ово може имати огромне последице, а најгори је сценарио пандемија која почиње испочетка са седиштем у Данској. Због свих ових страхова и дилема Влада Данске је повукла драстичну меру и одлучила да готово херметички затвори седам општина на Севејрном Јутланду. То су: Хјøрринг, Фредериксхавн, Брондерслев, Јамербугт, Вестхимерланд, Тистед и Лесø. Ограничења се примењују до 3. децембра, а она подразумевају забрану свих путовања осим изузетно хитних, заустављање јавног превоза, затварање куклтурних, спортских и других јавних објеката, школа за децу од 5. до 8. разреда, факултета. Забрањују се и сва окупљања, а странцима је забрањен улазак у овај део Данске.

Сви грађани који живе у седам општина подстичу се да се тестирају на коронавирус. Број пацијената у болницама Северног Јутланда у протеклих недељу дана се готово удвостручио и са 14 порастао на 26. У овом делу Данске припрема се масовно тестирање становништва, којим ће бити обухваћено 280.000 људи што је, како се тврди, врло важно у погледу мапирања мутиране инфекције.

Владине мере у политичким круговима нису баш благонаклоно дочекане. Перниле Скипер из Јединствене листе тврди да су оне закаснеле.

I fuldt sikkerhedsudstyr rykker et hold fra myndighederne her ind på en nordjysk minkfarm i sidste måned. Et uhyggeligt kapløb er nu i gang for at inddæmme den nye coronavirus. Foto: René Schütze

-Постојала су упозорења здравствених власти данској Управи за ветерину и храну да постоји ризик да мутирани вируси, који су се пренели са куна на човека постану отпорни. И поред тога болесне, заражене животиње нису на време убијене. Дефинитивно постоје неки проблеми због којих неко мора да одговара. Тренутно за то нема времена и нама су потребни министри и државна служба да се усредсреде на суочавање са глобалном пандемијом – рекла је Перниле Скипер.

Она прстом упире у Могенса Јенсена, али министар здравља Магнус Хеунике одбацује категорично оптужбе упућене на његову адресу јер је, каже, на време обавештавала Фолкетинг о ситуацији са кунама. У одбрану Јенсена стала је и премијерка Мете Фредериксен.

-Власти у Данској нису тек сада виделе проблем са кунама. Као што ће се многи сетити, у новије време се прилично жустро расправљало о томе, али тек смо у пре пар дана добили процену ризика, где су закључци били толико експлицитни и јасни да смо морали да убијемо све куне. Била је то за нас изузетно тешка одлука – појаснила је премијерка Фредериксен.

Прве заражене куне у Данској су регисторване средином јуна када је прво погођена фарма у Синдалу, а затим још једна фарма. У јулу се зараза већ проширила на још три фарме у Северном Јутланду. Тада је министар за храну, пољопривреду и рибарство Могенс Јенсен био прилично оптимистичан. Он је тада тврдио да се зараза може смањити превентивним мерама и да је реч о локалном проблему.

Ова опрезна стратегија у Данској је трајала до 1. октобра и тада је одлучено да се заражене фарме затворе а куне у кругу од 7,8 километара убију, али питање је да ли је ова мера дошла са месец дана закашњења. Већ почетком септембра власти знале да су заражене куне озбиљна опасност за људе.

Државни институт за Серум је 4. септембра у процени ризика написао да вирус короне са фарама куна проширио и на становништво Северног Јутланда и да све више пушта пипке. Питање је шта се чекало да би се донела мера о уништавању куна и затварања Северног Јуланда поготово после упозорења Управе за ветерину и храну, три недеље касније. Из ове установе је речено да је убијање куна преспоро и да је то требало радити много брже и дневно уморити 100.000 ових животиња.

Потражња за крзном од куна у индустрији нерца била је велика и после гласних портеста узгајивачима куна је изненада дозбвољено да продају коже животиња иако су биле заражене короном. Веровало се да ће ова мера ублажити притисак на узгајиваче куна, међутим, како се зараза ширила донета је одлука да се куне закољу на скоро 1.100 фарми.

То је прпузроковало огромну штету и губитке код узгајивача којима се сада симболично даје 20 круна (око 2,7 евра) по убијеној животињи. Међутим и држава се жали да је за спаљивање куна морала да потроши пет милијарди круна (око 670.000 евра).

Каре Малбак, директор у института за серум Статенс каже да другог излаза није било.

-На основу принципа предострожности, власти су у почетку одлучиле да убију прве три посаде док проблем није утврђен.  Испоставило се да је та стратегија пропала. Затим су прешли на другу стратегију. Испоставило се и да није успело. Тек ове недеље  јасно смо закључили да би даље узгајање куна био велики ризик по здравље људи и одлучили се за драстичну меру убијања свих куна – рекао је Малбек.

Јонас Холм, оснивач Странке зелених откако је корона са норке прешла на људе, оштар је критичар владиног приступа.

-Владино посупање у овој инфекцији траје од јуна. Влада је кренула цик-цак и реаговала је прекасно. Потпуно је несхватљиво да је министар пољопривреде у јулу одлучио да не туче заражена стада упркос искуствима из Холандија – рекао је он.

Ова странка је и пре короне била против узгајања куна из етичких мотива. Сада верују да је влада због економских разлога избегавала да повуче драстичан корак истовремено се коцкајући са здрављем људи.

И Ханс Јорн Колмос, професор клиничке микробиологије на Универзитету Јужне Данске, сматра да су власти реаговале преспоро.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *