Obnavlja se kuća Branka Ćopića

U rodnom selu velikog književnika Branka Ćopića, Hašanima u opštini Krupa na Uni u toku su radovi na izgradnji replike njegove rodne kuće, potvrdio je načelnik opštine Mladen Kljajić za Srnu.

Kljajić je rekao da je početak radova ozvaničen 12. marta, te da je za prvu fazu Vlada Republike Srpske obezbijedila 100.000 KM. Ranije je bilo planirano da bi radovi trebalo da budu završeni do 15. juna.

U Hašanima, malom pograničnom selu, pre 105 godina rođen je slavni književnik Branko Ćopić, a pre 36 godina u Beogradu je tragično okončao život skokom s mosta. Bio je jedan od najplodnijih pisaca savremene srpske književnosti, pisao je propovjetke, romane, pesme, komedije, satire, filmske scenarije, priče i pesme za decu.

Prvu književnu nagradu dobio je 1938. godine od Akademije sedam ujetnosti za kratku priču, 1939. godine dobio je Rakićevu nagradu, a zatim i nagradu Srpske kraljevske akademije 1940. godine. Njegova antologijska zbirka pripovedaka “Bašta sljezove boje” osvojila je Njegoševu nagradu 1972. godine, a NIN-ovu nagradu za najbolji roman dobio je 1958. godine za delo “Ne tuguj, bronzana stražo”. Od 1968. godine bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *