Заратили су с Његошем, сад и са Светим Василијем

Црногорска власт је заратила са Његошем, а сад и са Светим Василијем, поручио је епископ будимљанско-никшићки Јоаникије после пуштања из притвора.

Владика Јоаникије напустио је зграду Центра безбедности Никшић, где је заједно са седам свештеника био 72 сата у притвору и упутио се ка згради суда где се обратио грађанима.

Он се захвалио окупљенима који су узвратили повицима „Не дамо те, владико“, и „Живио владика“.

„Прво да вам се захвалим за подршку и љубав. Ова ваша подршка је израз љубави према цркви и логични и природни наставак борбе за наше светиње“, рекао је Јоаникије.

Он је додао да је дошло до „неспоразума“ с властима које нису разумеле значај светог Василија.

„Ми смо хтјели да прославимо празник светог Василија онако како се може, али смо били спремни да може бити изненађења, знајући колико народ воли светог Василија и колико му је одан, Па смо видели сабрани народ који жели да продужи континуитет литија. Када смо прошли молитвеним ходом, народ се у миру и слози разишао. Тек су настали проблеми када се власт умијешала после“, рекао је владика.

Додао је да „и поред тога што се не разумемо с властима у станици полиције били су више него коректни и људски су се понашали“

„Они су део нашег честитог народа“, рекао је Јоаникије.

Владика је додао да се чуди властима што предузимају овакве потезе као да је једини проблем вера и црква.

„Ем ратују са Његошем, сад су почели да ратују и са светим Василијем, није то добро“, додао је Јоаникије.

Подсетио је да су и у Титово време покушали да спрече да народ долази да се поклони светом Василију, али то није успело.

„Брозови наследници, ови неокомунисти, иду још даље и то изазива отпор нашег народа. Пробудила се вера. Свети Василије и даље надгледа свој народ са небеса и окупља га. То треба да знају и да науче, а ништа још нису научили“, рекао је Јоаникије.

„Нећемо све вечерас ни рећи ни решити, ова борба ће још да траје, треба се спремити на дугу борбу. Хоћемо слободу вере“, поручио је епископ.

„Борићемо се и за слободу вере, и за људско достојанство, за част и образ сваког појединца без обзира како се изјашњава, треба нам слобода свима и поредак у нашој држави“, навео је Јоаникије.

Он је на крају позвао окупљене да се разиђу, рекавши да ће „бити још дана“.

„Нека се ова борба настави али истином и правдом и љубави и према нашој отаџбини и нека влада мир и слога међу нама“, рекао је владика и обраћање завршио речима „Не дамо светиње“.

Стотине грађана дочекало је владику Јоаникија који је заједно са свештеницима нешто после поноћи пуштен из притвора. Испред зграде суда народ је еуфорично узвикивао „Живео владика“ и „Не дамо светиње“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *