Гондола од Калемегдана до Ушћа

Изградња гондоле која ће повезивати Калемегдан и Ушће почеће у мају, најавио је градоначелник Београда Зоран Радојичић.
Он је истакао да ће гондола бити велика туристичка атракција и модеран вид превоза и да с њом Београд више неће бити исти.
У плану је да жичара буде опремљена са 25 кабина од којих ће једна бити луксузна, појаснио је градоначелник и додао да ће свака кабина имати по 10 места, као и да ће превоз бицикала и приступ особама са инвалидитетом такође бити омогућени.
„Од Ушћа до Калемегдана Београђани и туристи моћи ће да стигну за око пет минута. Траса будуће гондоле је дуга око један километар, а брзином од пет до шест метара у секунди сваког сата моћи ће да превезе 3.000 путника“, навео је Радојичић.
Подсетио је да је уговор са извођачем радова потписан крајем прошле године по систему „кључ у руке“, што, појаснио је, значи да је извођач у обавези да изради пројектно-техничку документацију неопходну за добијање грађевинске дозволе након чега има рок од 275 дана за извођење радова.
Према стручној процени, каже Радојичић, уложени новац у изградњу гондоле требало би да се врати за око шест година.
Град Београд финансира око једну трећину, а Република Србија, односно Министарство трговине, туризма и телекомуникација око две трећине. Извођачи радова су фирме „Леитнер С.п.а Випитен“, КОТО, „Елкомс“ и „Дел инг“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *