Novo Nordisk stupendira srpske studente

U Beogradu je petoro najbolje rangiranih srpskih studenata postdiplomskih studija medicine koji se obrazuju na prestižnim fakultetima u inostranstvu dobilo dodatne stipendije od po 10.000 evra. Stipendije pod nazivom „Medicina za generacije“, dodeljene su u okviru konkursa koji je organizovao Fond za mlade talente Republike Srbije, a zahvaljujući donaciji danske kompanije Novo Nordisk.

Prvi laureati konkursa su: studentkinja Univerziteta Sorbona u Fracuskoj Jovana Mijucić, student Univerziteta u Lozani u Švajcarskoj Jovan Isma, studentkinja Univerziteta Oksford u Engleskoj Jovana Katrinka i studenti Univerziteta Kembridž u Engleskoj Emilija Jovanović i Jovan Traparić. U ime dobitnika stipendije, Jovana Mijucić zahvalila se Fondu i kompaniji Novo Nordisk što su prepoznali i podržali rad studenata.

„Ove stipendije nam omogućavaju da nastavimo studije. Mi planiramo da po završetku usavršavanja dođemo u Srbiju i nešto od znanja koje smo stekli na prestižnim univerzitetima vratimo našoj zemlji“, rekla je Mijucić.

Stipendije su laureatima svečano uručili ambasadorka Danske u Srbiji Suzan Šajn, direktor Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić, državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Miroslav Trajanović i Aleksandar Stefovski, državni sekretar Ministarstva zdravlja.

„Za nas Dance, Novo Nordisk je stalni izvor kako fascinacije tako i ponosa. Ova kompanija suštinski promoviše dve ključne karakteristike naše zemlje, a to su izvrsnost u zdravstvu i posvećenost obrazovanju i nauci. Primer toga je i odluka kompanije u Srbiji da donira sredstva za stipendiranje najboljih srpskih studenata medicine u inostranstvu. Takva odluka je suština ne samo Novo Nordiska, nego i danskog društva u celini“, izjavila je ovom prilikom ambasadorka kraljevine Danske u Srbiji Suzane Šajn.

Stipendije kompanije Novo Nordisk posvećene su danskom naučniku doktoru Augustu Krogu, dobitniku Nobelove nagrade u oblasti fiziologije i medicine. Svoj naučni autoritet Nobelovog laureata, doktor Krog je iskoristio da pre 100 godina u Evropu donese insulin, najveće naučno otkriće u oblasti medicine tog doba, i tako omogući lečenje tada smrtonosne bolesti – dijabetes. Doktor Krog je i osnivač kompanije Novo Nordisk, koja dodeljivanjem ovih stipendija obeležava stogodišnjicu postojanja.

Osnovan pre tačno 100 godina, sa sedištem u Danskoj, Novo Nordisk je jedan od globalnih lidera u farmaceutskoj industriji. Kompanija ima više od 61.000 zaposlenih u 80 zemalja sveta, a njeni lekovi i medicinska sredstva dostupni su na preko 170 tržišta globalno. Novo Nordisk sa u Srbiji posluje već više od 30 godina i predstavlja pouzdanog partnera zdravstvenom sistemu u borbi protiv dijabetesa, gojaznosti i drugih hroničnih nezaraznih bolesti.

“Budućnost pripada mladima, a u istoriji medicine najveće pomake u zdravstvu doneli su ljudi poput mladih, nadarenih studenata. To su oni koji znaju više od svih nas, koji gladni daljih znanja odlaze na najbolje univerzitete, gde to znanje mogu da steknu i usavrše. Čast nam je što smo prva kompanija u Srbiji koja na ovaj način, kroz saradnju sa Fondom za mlade talente, podržava naše najbolje studente medicine u inostranstvu. Verujem da su pred stipendistima vrsne karijere i ponosni smo što na ovaj način možemo da podstaknemo njihovo usavršavanja i pomognemo da najnaprednija svetska naučna otkrića donesu u našu zemlju”, istakao jegeneralni direktor kompanije Novo Nordisk za Srbiju i Crnu Goru Aleksandar Popović.

Izvor: Stetoskop

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *