Ново лице Смедеревске Паланкe

Ако сте у Смедеревској Паланци последњи пут били пре три-четири године па вас сад пут нанесе у овај шумадијски град, није да га нећете препознати, исте су улице, исте су зграде, војна касарна и пруга стоје на истом месту, али ћете се изненадити колико град изгледа лепше.

Тој промени првог утиска кад уђете у Паланку највише је допринела реконструкција, али потпуна, главне градске саобраћајнице. Оне која спаја пут према Великој Плани на једној и пут према Младеновцу.

До пре три године та саобраћајница, коју чини неколико градских улица, међу њима и главна градска улица, биле су запуштене. Коловоз у лошем стању, пун закрпа, тротоари у лошем стању, дрвореди проређени и неуређени. Слика и прилика запуштене општине, која се налази у великим финансијским проблемима.

Срећа по Паланчане да је пре три године тим улицама прошао председник Србије Александар Вучић са својим сарадницима и обећао да ће држава уложити новац у реконструкцију тих саобраћајница.

У питању су улице 20. јула, Првог српског устанка, Француска и Главашева. Укупне дужине око 3.400 метара. Није било по оној, обећање лудом радовање.  Претпрошле године посао је завршен.

Сад кад улазите у Паланку из правца Плане утисак је заиста леп. Модерна саобраћајница, са великим тротоарима и лепо осмишљеним дрворедом.

Свеукупном утиску доприноси и кружни ток који је изграђен на раскрсници за болницу „Стефан Високи“, у којем је лепо уређено травнато острвце са именом града.

-Ово је жила куцавица нашег града и сувишно је објашњавати колико нам њена потпуна реконструкција значи. Народски речено, продисали смо. Много лепше изгледа, саобраћај се брже и лакше одвија а мој је утисак да се смањила и саобраћајна гужва – каже Никола Вучен, председник општине Смедеревска Паланка.

Али није урађено само оно што се види. Дуж целе саобраћајнице, која сад делује модерно, неки би рекли и моћно, изведени су обимни радови на замени водоводне, канализационе и електро мреже. Које су биле у још лошијем стању него саобраћајница испод које се налазе.

Вучен посебно истиче чињеницу да је стари водовод био изграђен од азбестних цеви, која су по новијим сазнањима штетне по здравље.

Срећа у несрећи по Паланчане јесте што је водовод био стар а унутрашњост цеви које су извађене обложене дебелим слојем каменца, који је временом све више умањивао, ако не и неутралисао штетно дејство азбеста.

На највећем делу саобраћајнице која је реконструисана, на деоници дужој од два километра, постављена је нова улична расвета. У питању је 40 нових бандера са лед сијалицама. Већина старих металних електричних бандера била је струлила и склона паду.

Урађени су нови тротоари. Исте ширине као и претходни али ови, ваљда зато што су нови, делују некако шире, комотније. Од касарне па до аутобуске станице замењен је стари дрворед. Засађено је чак 180 младих стабала. Кад она порасту кроз Паланку ће се путовати између лепог дрвореда.

Иако то пројектом није било планирано, у Улици 1. Српског устанка изграђен је нов фекални колектор, који ће после пола века решити питање изливања фекалних вода, које је власницима кућа и пословних простора у том делу главне улице задавало много бриге. А у случају великих киша причињавало и велику материјалну штету.

Да би се повећала безбедност деце, испред школа „Олга Милошевић“ и „Херој Иван Мукер“ подигнута је нова заштитна ограда.

Укупна вредност радова, који су извели „Путеви Србије“, је значајно премашила планираних 200 милиона динара а новац је обезбедила Влада Републике Србије.

-Настављају се крупне промене на боље у Смедеревској Паланци откако земљу воде Александар Вучић и СНС.  Молимо бога да се рат у Украјини што пре заврши, да се светска економска ситуација стабилизује, па да Србија и Смедеревска Паланка наставе са убрзаним развојем – истиче Вучен.

*Реализацију пројекта „Смедеревска Паланка – Од инфраструктуре, политике и привреде до културе“ суфинасирала је Општинска управа Смедеревске Паланке

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *