Серијал о страдању Срба у 20. веку

Са благословом Његове светости Патријарха српског г. Иринеја, Радио Слово љубве АЕМ СПЦ од четвртка, 28. новембра 2019, почиње са емитовањем новог серијала – „Страдање Срба у 20. веку“. Серијал је посвећен сведочењу истине и чувању сећања на невине српске жртве – од Балканских ратова, преко Првог и Другог светског рата, до последњих деценија прошлог века и сукоба на простору бивше Југославије, посебно на Косову и Метохији.

Серијал од 30 емисија реализујемо поводом јубилеја Радија Слово љубве, десет година постојања, а благодарећи покровитељству Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама.

Међу саговорницима емисија серијала „Страдање Срба у 20. веку“ су и Епископи Јован (Ћулибрк) и Атанасије (Јевтић), професори др Милош Ковић, др Дарко Танасковић, историчар Небојша Дамњановић, др Радован Пилиповић, ђакон Александар Аздејковић и други еминентни стручњаци, међу којима су и свештеници, монаси и многе друге уважене личности.

Иако је, нажалост, неисцрпно много тема и саговорника на тему страдања српског народа на готово свим просторима на којима је живео и живи, Радио Слово љубве пред слушаоце и стручну јавност доноси нове разговоре које смо сачинили, као и избор сведочанстава из радијске архиве у којима су заступљене теме о страдању нашег народа у 20. веку у логорима, о убијању и насилном протеривању Срба са својих вековних огњишта, о систематском отимању, пљачкању и уништавању имовине српског народа и његове Православне Цркве, као и о новопросијавшим светитељима мученицима пострадалим за веру.

Прва емисија биће разговор са др Душаном Басташићем, председником Удружења потомака и поштовалаца жртава комплекса усташких логора „Јадовно 1941“, који искрено и отворено говори о јадовничкој голготи и нашем немару према жртвама. Овај разговор из архиве Радија Слово љубве емитован је у оквиру емисије „Под знаком питања“, а поводом 75. године од почетка страдања нашег народа у злогласним логорима у НДХ од стране усташа.

Серијал „Страдање Срба у 20. веку“ емитује се четвртком у 10 часова (реприза је исте вечери, у 23 часа) на Радију Слово љубве на фреквенцији 103,7 мегаферца.

Извор: Слово љубве, радио Архиепископије београдско-карловачке

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *