Novac od zlatne svadbe donirala rodnom Valjevu

Služba pedijatrije Zdravstvenog centra u Valjevu zaokružila je svoje opremanje značajnom donacijom Valjevke Mirjane Gubler, koja više od pola veka živi u Švajcarskoj.

Vrednost donacije za valjevsku pedijatriju iznosi 1,7 miliona dinara i obuhvata dva pacijent monitora, četiri klima uređaja različitih performansi, tri inhalatora i specijalizovan pedijatrijski spirometar visoke klase.

Donatorsku akciju Mirjana Gubler je pokrenula lane, kada je odlučila da proslavu 50 godina svog braka u Valjevu pretoči u humanitarnu akciju, a novac dobijen na poklon za zlatnu svadbu usmerila je u nabavku potrebnih uređaja za odeljenje na kojem se leče deca Kolubarskog okruga.

-Meni je ovo najvažnije što je to sve za decu. Znam kada sam ja bila dete, nisam imala ništa i zato sam ovu donaciju i uradila. Moja deca su odrasla, imam i unučiće. Ovo je sada za svu našu decu, za ceo valjevski kraj – rekla je Mirjana Gubler, kojoj je uprava Zdravstvenog centra uručila zahvalnicu zbog njenog humanog gesta.

Spirometar važan za dijagnostiku

Posebnu važnost u njenoj donaciji ima specijalizovan pedijatrijski spirometar. Spirometrija je, naime, kao dijagnostička metoda od izuzetnog značaja za pulmološku pedijatriju, jer daje jasan pokazatelj stanja dečijih pluća. Subspecijalisti dečije pulmologije navode da je visok postotak dece sa asmatičnim poremećajima pulmološke funkcije, pa je nabavkom adekvatnog spirometra znatno olakšana dijagnostika i lečenje te vrlo osetljive pedijatrijske populacije.

-Aparat spirometar će biti od velike koristi kolegama koji rade sa decom sa disajnim tegobama. Medicinska oprema je od značaja da lakše dijagnostikujemo, pratimo i lečimo patološka stanja zbog kojih su hospitalizovani na dečijem odeljenju. Spirometar nam je bio neophodan, jer smo godinama pokušavali da ga nabavimo. Kao i ultrazvuk, koji smo dobili od Ministarstva zdravlja – rekao je načelnik Službe pedijatrije u valjevskoj bolnici dr Selimir Spasić.

Pedijatriju pomogao i Matija Nastasić

Valjevska pedijatrija značajnu donaciju dobila je i 2017. godine. Tada je za kompletnu građevinsku i infrastrukturnu obnovu dečjeg odeljenja fudbalski reprezentativac Srbije, Valjevac Matija Nastasić, donirao 100.000 evra, nakon čega mu je Grad Valjevo uručio priznanje počasnog građanina.

Tekst: Blic/Fotografije: Zdravstveni centar Valjevo 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *