Никољдан у Блектауну славили два дана

Црквена општина Блектаун у Сиднеју свечано је прославила своју храмовну славу Светог Николу Чудотворца. Славило се два дана а старији парохијани кажу да се тешко сетити већег одзива на славском ручку.
У недељу 18. децембра 2022. окупило се близу три стотине верника у Блектауну. Након Свете Литургије прешло се у салу која је била испуњена не само до последњег места него се константно уносило још столица.
Коло српских сестара “Југовића Мајка” и домаћин славе г. Мирко Голуб са породицом послужили су богат ручак за све госте а вишак хране је након славе Драган Јокић поделио бескућницима у Сиднеју.
Након ручка отац Немања Мрђеновић је поздравио госте и заједно са госпођом Николином Бранежац, која води парохијску плејгрупу “Пеликани” поделио пакетиће свој окупљеној деци у част празника Детињци. Деца су се одужила наступом мале, средње и велике групе блектаунског фолклорног ансамбла “Каленић” под уметничким руководством госпође Тамаре Тешић.
Уједно су подељени и сертификати малим Пеликанима који следеће године крећу у основну школу а који су практично од свог рођења били део плејгрупе у Блектауну. Поред сертификата најмлађима подељене су и захвалнице парохијанима који су у претходном периоду помагали рад блектаунске парохије: Теодори Ногић, Николини Бранежац, Тому Бркићу, Саши Бурићу и Бошку Заилац.
Гостима су се пригодним беседама и топлим поздравима обратили и председник Црквене општине Ведран Марић и домаћин славе Мирко Голуб који је позвао народ да се поново окупимо у сличном броју за дочек српске нове године.
Следећег дана, на сам празник, у току свете Литургије обављен је крсни ход и освештано је славско знамење. Домаћин славе Мирко Голуб традиционално је предао четвртину славског колача домаћину за следећу годину брату Драгану Јокићу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *