Ни пред Тита није хтео у оделу

Павле Вуисић један од великана српског глумишта, био је по природи ћутљив и специфичан човек, али је имао смисао за хумор. Њеогов живот је био испуњен анегдотама, које се и данас препричавају, а једна од њих је и како је упознао Тита.
Било је то месец дана пред премијеру познатог ратног филма „Битка на Неретви“, када је приређена само пројекција за Броза у Белом двору, а он тим поводом затражио да му доведу комплетну глумачку екипу, како би је лично упознао, с изузетком Орсона Велса, који тада није био у Београду. Међу позванима био је и Павле Вујисић, из филма шофер Јордан.
Паја је тада био на свом сплаву на Сави и по њега су дошла двојица униформисаних официра. Довезли су га у Бели двор и „предали“ у руке две девојке да га дотерају и обуку му свечано одело за пријем код маршала. Обучен у бермуде, раскопчану пругасту кошуљу и папуче избледеле од песка, Вуисићу и поред инсистирања девојака, није падало напамет да обуче одело.
-Ја не морам ништа! Можда ви да га пробате, а да се ја вратим на Аду – кажу да је викао док су се пробијали до гардеробе.
Непријатна ситуација је потрајала, а галаму из гардеробе чуо је и Тито, који је ишао до сале за пријем.  Заобишао је своју пратњу и упутио се ка гардероби, а кад је отворио врата сви су заћутали само је Паја рекао:
-Друже, јесу ли ваши шофери носили одела и кравате у рату? Терају ме да ово обучем, а сви знају да сам ја у филму шофер Јордан – као из топа је испалио глумац.
После се прочало како се Тито само насмејао, загрлио Пају и повео га са собом у споредну просторију у коју је после извесног времена конобар унео виски. Заказана пројекција филма „Битка на Неретви“ је каснила. О свом првом и једином сусрету са Титом, Павле за живота није проговорио ни реч.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *