Nemi svedok streljanja i vešanja 35 Pančevaca

I to drvo…

Na današnji dan 1941. godine, nemački Vermaht i SS, podstaknuti histerijom lokalnih folksdojčera, ubili su u Pančevu 35 muškaraca i jednu ženu. Deo žrtava je bio streljan, a deo obešen. Posebno je bilo surovo to što su vešanje dovedene da gledaju porodice nesrećnika, njihova dece, supruge i roditelji. A nakon ubistva, rulja je skrnavila tela i rugala se žrtvama stavljajući im šešire na glavu i cigarete u uši…

Podloga zločina je bila strahovita etnička mržnja dela folksdojčera prema Srbima kojima nikad nisu oprostili pobedu iz 1918. i pomeranje granice preko Dunava. Takođe, izuzetno nacifikovana nemačka zajednica u Pančevu nije mogla da Srbima oprosti demonstracije 27. marta i jaka patriotska osećanja ispoljena tog dana: žrtve za ovaj zločin su sakupljene po spisku napravljenom tog dana među istaknutim patriotama i onima koji nisu krili antihitlerovska osećanja.

Da sve bude gore, vojska Kraljevine Jugoslavije je u povlačenju kroz Pančevo na početku Aprilskog rata, 11.aprila 1941, i sama streljala 9 folksdojčera u centru Pančeva zbog „špijuniranja“.

Опис фотографије није доступан.

 

Posebno težak momenat je došao u zaboravu posle rata i činjenici da je skromno spomen obeležje podignuto tek 2011. godine. Dvojica od žrtava su prethodno dobili ulice u Pančevu, jer su bili komunisti, ali o ostalim žrtvama i njihovom mučnom stradanju malo se znalo i govorilo.

Sam zločin je bio pomno fotografisan i čak snimljen filmskom kamerom – u boji. Taj film, koji je nekadašnji snimatelj Vermahta, pritisnut grižom savesti, obznanio pred svoju smrt 1997. godine, od tada je neizostavan deo svih emisija koje se bave zločinima nacista tokom Drugog svetskog rata.

Na pravoslavnom groblju u Pančevu, gde se zločin odigrao, pored samog spomenika, postoje i drugi podsetnici na taj użasan dan, poput ovog drveta pored koga je stajala zainteresovana publika iza streljačkog stroja…

Tekst i fotografije: Branimir Bane Gajić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *