Ne slušajte srpske „igre prestola“, hajmo na sankanje!

Danas je  četvrtak,

1.mart 2018.

 

Piše: Dejan GRUJIĆ

Nemam pojma o politici. Nikada se ne usuđujem da je komentarišem jer pojma nemam kako funkcionišu srpske „igre prestola“. Samo pratim medije i na osnovu zdravog razume zaključujem ko je kome šta u srpskom rijaliti političkom miljeu. Opet, s druge strane, veoma sam zainteresovan da čujem šta su nam to smislili kreatori budućeg života prestonice, ali uzalud moja želja kad ne mogu da ih razumem.

Govore srpski, ali svi u glas i pošto nemam nerava da ih pratim, odlučim lepo da pogledam šta nam poručuju svetski zvaničnici. Oni bar govore civilizovano, ne galame, pristojni su ali svojim izjavama lako zalede one koji ih slušaju. Može da bude, ali ne mora da znači – tako bih rastumačio njihove diplomatske izjave u kojima naglašavaju da smo postigli mnogo, ali nedovoljno da bi se nadali fiksnom datumu prijema u njihovo društvo. Da li se dobro snalazimo u tim svetskim „igrama“ gde se ne zna ko kome šta duguje, obećava ili radi iza leđa.

Srbija u celoj priči nije faktor koji bi imao velikog uticaja na davno zacrtane planove uređenja zapadnog Balkana ali mi se i dalje osećamo važnim i nezaobilaznim faktorom. Za to vreme, ledeni talas je Srbiji doneo sneg i niske temperature u kojima se snalazimo kako ko ume, i svako na svoj način. Sneg je baš onaj pravi, bajkovit, suv, lak i škripi pod nogama. Idealan je za pravljenje Sneška ili sankanje.

Međutim, ja ne videh uživo ni jedno dete da se sanka ili kliza, a od Sneška sa plavim loncem i šargarepom ni traga ni glasa. Zato su nam društvene mreže zatrpane ilustracijama „ledenog talasa“ na srpski način. Na njima se mogu videti svi mogući i nemogući prizori uživanja na snegu. Za to vreme, deca nam sede u toplim sobama jer ih ne puštamo napolje – da ne nazebu. A kad će, ako neće sad da iskuse pravu zimu? Možda kad nam ukinu internet ili kad nas puste u Evropu pa zbog njihovih pravila moramo da obezbedimo deci bar dva sata dnevno na snegu. Srbijo, umeš li da se malo sankaš napolju? Dobro jutro!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *