Народно позориште из Приштине у Требињу

Представом „Женидба“ Николаја Гогоља, глумачки ансамбл Народног позоришта у Приштини (са привременим седиштем у Грачаници), и у копродукцији са Српским народним позориштем из Новог Сада, представиће се требињској публици у понедељак, 11. септембра, у Културном центру Требиње, са почетком у 20 сати.

Представа је организована као вид успостављања сарадње у области културе између Грачанице, Новог Сада и Требиња, а у бројној глумачкој екипи љубитељи уметности ће моћи да уживају у изразима и емоцијама Јелене Орловић, Игора Дамњановића, Бранка Бабовића, Анике Грујић, Бојана Стојчетовића, Јасмине Стоиљковић, Небојше Ђорђевића, Тамаре Томановић и Милана Васића, који је на Данима комедије у Јагодини добио статуету „Ћуран“ управо за улогу у овој представи.

Режију представе, која је премијерно изведена 8. октобра 2018. године у Грачаници поводом 70 година приштинског театра, потписује редитељ Милан Караџић, који истиче да је „оно што га је подстакло да се определи баш за овај комад његов психолошки слој, односно маестрално изнијансирани Гогољеви ликови, који нису црно-бели, већ врло животни, истовремено подложни и осуди и сажаљењу, који због своје безвољности, тескобе и лењости духа, страха да изађу из сигурне чауре, нису у стању да направе било какав помак у својим животима“.

„Додатни разлог зашто ће бити настављена моја сарадња за Народним позориштем из Приштине/Грачанице, и сарадња тог позоришта са СНП-ом, је изврсна глумачка подела са којом је увек задовољство радити, а која ће на најбољи могући начин изнети ову универзалну причу, коју ће имати прилике да види публика од Војводине до Косова што је изузетно важно и за позоришта и за публику“, додао је Караџић.

Народно позориште из Приштине ће са представом „Усуд по Григорију“ већ 27. септембра гостовати на Камерној сцени Српског народног позоришта у Новом Саду, представу „Женидба“ ће 6. новембра моћи да види публика у Темишвару, а гледаоци у Бањалуци ће почетком децембра моћи да уживају у извођењу представе „Сумњиво лице“.

О Народном позоришту 

Од свог оснивања 1948. године у Приштини, тадашње Обласно народно позориште, које 1963. мења назив у Покрајинско народно позориште, а 1994. добија свој данашњи назив, Народно позориште у Приштини устројено је да паралелно развија Српску и Албанску драму.

Најстарија професионална културна институција Републике Србије на Косову и Метохији била је део историјских и политичких процеса на овим просторима: од вере у могућност заједничког живота и рада два народа током прве две деценије постојања, потом настојања Албанаца да се диференцирају и претворе га искључиво у свој национални театар, преко бојкота рада глумаца Албанске драме током увођења привремених мера у време Милошевићеве владавине.

Током деведесетих година прошлог века успело је да остане једина мултиетничка државна институција у којој су до самог бомбардовања СР Југославије 1999. године глумци Албанске драме постављали и изводили представе. Након уласка међународних снага на Косово и Метохију, глумци Српске драме, радници српске националности као и управа Народног позоришта у Приштини бивају принуђени да напусте свој град, своје позориште и своју сцену.Обнова рада Народног позоришта у Приштини 2005. године, са привременим седиштем најпре у Лепосавићу, а потом у Косовској Митровици, рад без матичне сцене, потрага за публиком широм Косова и Метохије, наступање по варошицама, селима, урушеним домовима културе, портама цркава, двориштима повратничких кућа… представља посебну етапу у раду овог необичног театра која, на одређени начин, до данас траје. Док се већина српских институција културе расформирала или свој рад наставила ван Косова и Метохије, Народно позориште у Приштини показало је жељу и снагу да опстане.

Народно позориште у Приштини које од 2014. године има своје ново седиште у Дому културе у Грачаници, и даље не само што „упркос свему“ опстаје већ и живи пуним животом, стабилизовало је свој рад и постојање, има своје запажене премијере, извођења широм Косова и Метохије где год да постоји публика која има потребе да га види, гостује интензивно у другим местима Србије и у иностранству, учествује на фестивалима, а национални, па повремено и инострани медији, са интересовањем прате његове активности.

Предраг Радоњић, директор Народног позоришта у Приштини, из монографије о 75 година рада Народног позоришта у Приштини

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *