Младим Србима помоћ за куповину кућа у Негославцима

Општина Негославци у Хрватској проводи демографске мере усмерене ка младим породицама. Једна од њих је додела средстава којима се суфинансира куповина породичних кућа на подручју општине. Јавни позив расписан је 8. јуна, рок за подношење пријава био је 30 дана, а на њега је успешно конкурисало пет српских породица којима је локална самоуправа доделила по 25.000 куна за куповину стамбене јединице, пише портал Срби.хр.

Уговори о додели средстава свечано су потписани 3. августа. Додела средстава за куповину породичних кућа део је демографских мера Општине Негославци која се као и остатак истока Хрватске суочава са великим проблемима као што су смањење броја становника и све старија популација. Зато је из буџета за ову намену издвојено 150.000 куна.

–Основни циљ је био да помогнемо младим људима у решавању стамбене проблематике наравно и са циљевима насељавања Негославаца и спречавања даљег расељавања. На подручју Негославаца има доста празних кућа и овом мером ми бисмо били задовољни да смо суфинансирали само једну кућу. Међутим, на конкурс који је трајао месец дана јавило се пет породица и јако смо задовољни због тога. Оно што нас радује видимо да и даље постоји интерес за куповину кућа, још има најмање три породице које су нам се јавиле, а вероватно ће их бити и више. Зато у наредном периоду планирамо да наставимо са овом демографском мером. То је показатељ да смо учинили праву ствар, а све то је пре свега и наш интерес јер верујем да ће та помоћ бити драгоцена и добродошла младим породицама – изјавио је начелник општине Негославци Душан Јецков.

Услове јавног позива испунило је 5 младих породица, а 3. августа свечано су потписани уговори о додели 25.000 куна којима се суфинансира куповина породичне куће на подручју локалне самоуправе Негославци. Ово је за младе породице значајна подршка због које многи чине корак ка осамостаљењу и наставку живота на истоку Хрватске.

–Супруг и ја смо 12 година у браку, имамо троје деце и живимо у заједници са његовим родитељима. Хтели смо да се осамосталимо и ово је заиста добра прилика. Кућа коју смо купили тренутно није усељива и планирамо да је адаптирамо у наредне две године. Ово је јако добра подршка јер ми планирамо овде да останемо, бавимо се таквим послом који захтева боравак на селу, имамо фарму, а кућа коју смо купили је у близине ове у којој тренутно живимо тако да нам све ово јако одговара. Није било компликовано конкурисати и доставити потребне документе за све чланове породице – рекла нам је Љиљана Веселиновић.

Да је услове конкурса било једноставно испунити и да је ова мера заиста корисна потврдила нам је и Драгана Смиљанић која је 3. августа потписала уговор којим је њеној породици додељено 25.000 куна за куповину стамбене јединице.

–Тренутно живимо код моје мајке и ова подршка нам много значи јер ћемо се осамосталити. Мислим да је ово заиста сјајна ствар, јер су Негославци једна јако лепа заједница и живот овде је веома квалитетан. Ја сам живела и у Аустрији где сам се и школовала и заиста тврдим да је ова заједница добра за живот, а ова демографска мера је лепа геста која веома значи – задовољна је Драгана Смиљанић.

Велики интерес младих за овакав програм подршке показатељ је да има оних који желе да остану и живе у овом месту. Из тог разлога одлучено је да се демографске мере локалне самоуправе Негославци наставе и у наредном периоду. Празне и рушевне куће последице су исељавање и све старијег становништва. На попису из 2011. године овде је живело 1.463 становника од којих 1.417 Срба, подсећа портал Срби.хр.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *