Народне страже одбраниле Сињајевину

Црногорска војска није се данас појавила на најављеној војној вежби која је требало да буде одржана на планини Сињајевини, а народне страже остају до даљњег.

Ово каже Милан Секуловић из Грађанске иницијативе „Сачувајмо Сињајевину“.

„Све што се десило од најављеног доласка војске је пар надлетања хеликоптерима изнад грађана који су били окупљени на локалитету Маргита, почетној позицији тог наводног војног полигона на Сињајевини. Војска није изашла из касарне у Колашину. Народ остаје на стражама да чува планину све док се војска не повуче и не одложи вежбу, односно док трајно не одложи сва гађања и све војне интервенције на Сињајевини“, каже он.

Секуловић данашњи дан назива малом победом, али напомиње да не жели да ствара победнике и поражене.

„Ипак је то наша војска. Не желимо да поразимо нашу војску јер бисмо тако поразили сами себе. То су све наши људи. једно што желимо је да наша војска, народна војска ради у интересу народа, а не у интересу бахатости једног министра или бахатости једне власти“, напомиње Секуловић.

СињајевинаПодсећамо, неколико десетина мештана, еко-активиста, планинара и љубитеља природе који се противе одржавању војних вежби на Сињајевини провело је ноћ на минус три степена Целзијусових на овој планини.

Они су се уз гусле и ватру сместили на локацији Маргита, на којој је предвиђено гађање минобацачима.

Како би предупредили евентуалне несугласице, али и то да њихова борба за планину добије политичку димензију позвали су све који долазе да то чине без икаквих политичких и верских обележја.

Министарство одбране Црне Горе за данас је најавило почетак војне вежбе на Сињајевини.

Подршку заштити планине од војних вежби недавно су пружили и владика будимљанско-никшићки Јоаникије и мандатар за састав нове владе Здравко Кривокапић.

Како је наведено у саопштењу Епархије будимљанско-никшићке, владика Јоаникије је изјавио да ће, уколико та вежба буде изведена, угрозити јединствену природну средину, док је Кривокапић рекао да најављена вежба војске представља акцију противну општем добру и јавном интересу Црне Горе.

Борба за Сињајевину започела је од тренутка када је војска најавила одржавање војних вежби од 19. до 23. октобра. Многобројна удружења и еколошки активисти, стражарећи на планини, покушавају да одбране еколошки бисер Црне Горе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *