Наполеон: Карађорђе је највећи војсковођа!

Карађорђе Петровић, вођа Првог српског устанка, до данашњих дана остао симбол српске борбе за ослобођење од турске власти и зулума. Вештину и умешност војевања српског вожда спознао је и похвалио француски император Наполеон Бонапарта и то у време када је покорио готово целу Европу и дошао до Москве.

Између 1804. до 1813. године Наполеон је био на челу модерне грађанске војске, бројне и добро наоружане. Забележено је да је на свом освајачком путу, након битке код Апсена у близини Беча, 22. маја 1809. године, Наполеон својим војницима причао о једном војсковођи са Балкана који се са својим сељацима бори против свемоћног Османлијског царства.

“Лако је мени бити велики са нашом искусном војском и огромним средствима, али далеко на југу, на Балкану, постоји један војсковођа, изникао из простог сељачког народа, који је окупивши око себе своје чобане, успео без оружја и само трешњевим топовима, да потресе темеље свемоћног Османлијског царства и да тако ослободи свој поробљени народ. То је Карађорђе, њему припада слава највећег војсковође!”, рекао је својим војницима велики освајач, а бележи Википедија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *