Najbolje srpska šljivovica u poslednje četiri decenije

EMPERUS Reserva Antica je, prema rečima prof. dr Ninoslava Nikićevića, najvećeg eksperta u Srbiji za jaka alkoholna pića, najbolje ocenjeni destilat srpske šljivovice u poslednjih 40 godina. Bezvremenska elegancija i izvanredan kvalitet dolaze zajedno u flaši EMPERUS Reserva Antica, koja je proizvedena u ograničenoj seriji od samo 954 boce.

– Porodična destilerija EMPERUS , koja je proizvođač zvanično najbolje srpske šljivovice i najbolje srpske dunjevače, je pokrenula aukcijsku prodaju prve boce ove šljivovice, stare 30 godina – započinje razgovor Marko Stanković, direktor destilerije Emperus.

Stanković ističe da posle više decenija ljubomornog čuvanja šljivovica u svojoj porodičnoj riznici, u EMPERUS Destileriji su odlučili da ih učine dostupnim svim ljubiteljima vrhunske rakije. Doneta je odluka da se izlazak, kako na domaće, tako i na svetsko tržište, započne aukcijom Prve boce savršenstva, kako je nazvana prva od 954 boce šljivovice EMPERUS Reserva Antica.

Aukciona prodaja prve boce savršenstva će biti međunarodnog karaktera i u tu svrhu su u EMPERUS Destileriji uradili promotivni spot.

EMPERUS Reserva Antica je zeleno-maslinasta kupaža četiri destilata, proizvedenih 1992. i 1993. godine, isključivo od starih autohtonih rakijskih sorti šljiva, koje joj daju i njen tipičan miris.

– Ova rakija je rezultat pažljivo odabranih sorti, stručne destilacije i dugogodišnjeg odležavanja u buradima od hrasta kitnjaka sa srpskih planina. Njena bogata i kompleksna aroma nosi pečat starih autohtonih sorti šljiva – požegače i rankovače – objašnjava Stanković i dodaje:

– EMPERUS Reserva Antica je na ukusu puna, mirna i harmonična, sa izraženim notama vanilina i suvog voća. Završnica je duga, topla i meka, višeslojna i izvanredno uravnotežena. Zbog dugogodišnjeg odležavanja u hrastovim buradima, ova rakija se pije na sobnoj temperaturi, prevashodno kao aperitiv.

Takođe, iz destilerije dodaju da je EMPERUS Reserva Antica ponosno osvojila mnoge šampionske titule za kvalitet na raznim prestižnim manifestacijama, ali njen najveći trenutak došao je na Smotri najboljih srpskih šljivovica 2023. godine, gde je u konkurenciji 99 različitih šljivovica proglašena za Najbolju srpsku šljivovicu. Ova nagrada potvrđuje njenu izuzetnost i status nečega posebnog u svetu rakija.

Takođe, EMPERUS Reserva Antica poseduje jedinstveni Sertifikat o radiokarbonskom datiranju izdat od strane SUERC-a (Scottish Universities Environmental Research Centre) u Glazgovu. Analize su potvrdile da je ova rakija proizvedena pre 30 godina s visokom verovatnoćom od 99,7%, dodajući dubinu i autentičnost njenom nasleđu.

Profesor dr Ninoslav Nikićević, autoritet u svetu jakih alkoholnih pića, dao je ovoj rakiji najvišu ocenu u svojoj dosadašnjoj karijeri – 19,90, dok je međunarodna komisija ocenjivača na Voždovim danima rakije 2023. godine dala prosečnu ocenu od 19,66, što je čini najbolje ocenjenom srpskom rakijom ikada.

Na svetu postoji ograničen broj ovih rakija, ukupno samo 954 boce i svaka boca je numerisana. Ovih dana, stavljena je na aukciju prva boca EMPERUS Reserva Antica rakije, u posebnom pakovanju, koje čini kutija sa oznakom 1/954.

– Budući da predstavlja vrhunski proizvod srpske tradicije, EMPERUS Reserva Antica rakija je stavljena na aukciju, sa početnom cenom od 2.000 evra što će nekome pružiti jedinstvenu priliku da postane vlasnik ovog ekskluzivnog dela srpske kulturne baštine i umetnosti destilacije. EMPERUS Reserva Antica nije samo rakija, već prava umetnost u čaši – zaključuje Marko Stanković.

U EMPERUS Destileriji ističu da je njihova misija predstaviti srpsku rakiju širom sveta i postaviti je na mesto koje ona zaslužuje – uz rame najpoznatijim svetskim jakim alkoholnim pićima. Ova destilerija čuva tradiciju i proizvodi rakiju od najboljih plodova iz svojih voćnjaka, a brend EMPERUS je sinonim za proizvodnju rakije najvišeg kvaliteta!

Pored EMPERUS Reserva Antica, destilerija EMPERUS proizvodi i prvu i za sada jedinu srpsku rakiju sa sertifikovanom geografskom oznakom po direktivama EU – EMPERUS Šumadijska šljivovica.

Izvor: Telegraf Biznis

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *