Na vezi sa otadžbinom 22 godine

Milorad Ravasi, direktor i urednik Srpskog radija Čikago, prvi je predstavnik medija srpske dijaspore kome je učinjena čast i priređeno veče posvećeno njegovom dugogodišnjem radu. U Matici iseljenika, prisustvovao je veliki broj uglednih gostiju, poštovaoca, među kojima i oni koji su i sami doprineli postojanju tog uglednog radija u svetu.

Milorad Ravasi uručio je dugogodišnjim saradnicima zahvalnice Srpskog radija Čikago. Slavko Vojinović iz Vukove zadužbine dodelio je Miloradu Ravasiju Vukov srebrnjak iz 1987. godine i knjigu „Vukova zadužbina u 20. i 21. veku“.

Dvadesetdvogodišnji samopregorni, svakodnevni rad za mikrofonom ubrojio je Milorada Ravasija u plejadu najzaslužnijih novinara koji povezuju srpsku dijasporu u Americi i maticu, neguju tekovine kulture, jezika, tradicije i identiteta srpskog naroda.

„Srpski žurnalizam se rodio u dijaspori pre više od dva veka. On i danas živi u dijaspori, u složenim međunarodnim okolnostima. Došlo je vreme da su srpski novinari koji rade u rasejanju, pod tuđim nebom, opet među najdragocenijim poslenicima. U toj grupi, ne tako maloj, gospodin Milorad Ravasi s razlogom prednjači“, kaže za RTS prof.dr Milivoje Pavlović, član Upravnog odbora Matice iseljenika Srbije.

Srpski radio Čikago jedini je srpski program koji se emituje svakog dana, pokriva širu teritoriju Severne Amerike, a slušaoce ima čak i u delovima Južne Amerike. Ima bogat informativni i kulturni sadržaj, neguje izvornu narodnu muziku, i uključuje relevantne i zanimljive sagovornike.

„Ravasi to radi vrlo posvećeno svih ovih godina, ne prekidajući kontakte sa svim relevantnim činiocima u Srbiji, što je jako važno. On u svima nama ima prijatelje, saradnike, i na neki način zajednički kreiramo šta je potrebno“, kaže Miodrag Jakšić, predsednik Matice iseljenika Srbije.

Vladimir Božović, savetnik predsednika Srbije za verska pitanja i dijasporu, ocenjujući rad Milorada Ravasija, naglasio je da, uporedo sa srpskom pravoslavnom crkvom, Srpski radio Čikago predstavlja jednu od najznačajnih institucija za Srbe u Americi, informišući ih o zbivanjima u matici i regionu i dajući im mogućnost da interaktivno učestvuju u programu.

„Srpski Radio Čikago ima tu misionarsku ulogu, da širi srpsku reč, da štiti jezik i kulturu, da govori najlepši jezik na planeti i da se taj jezik čuje širom SAD-a, pre svega u Čikagu i okolini“, kaže za Program za dijasporu RTS-a Milorad Ravasi, direktor i urednik Srpskog radio Čikaga.

Miloje Popović, doajen novinarstva, publicista, književnik i diplomata, jedan od dobitnika zahvalnice Srpskog radija Čikago, konstatovao je da samim tim što je Ravasi, 22 godine, svakog dana, na vezi sa Srbijom i, kako je rekao, razgovara sa Srbima, već je neprocenjiv doprinos medijskoj sponi dijaspore i matice.

„U Srbiju dolazim svake godine bar jedanput, ali sam imao pauzu od 5 godina, sa razlogom. Ali, bez obzira što nisam dolazio, moje srce, moja duša su uvek tu“, iskren je Ravasi.

Milorad Ravasi ostaće upamćen kao prvi novinar iz rasejanja, kome je srpski žurnalizam napravio skromni omaž.

Svojim radom posvedočio je da se domovina može voleti i na udaljenoj tački planete, a Srpskim radijom Čikago napraviti zlatni most koji spaja Ameriku i Srbiju, Srbe u Americi i Srbe u matici.

IZVOR: RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *